Dünya

Eski Intesa Sanpaolo Bankası çalışanı, Başbakan Meloni de dahil 3,500 hesaba yetkisiz erişimle suçlanıyor

Bir eski Intesa Sanpaolo çalışanı, İtalyan Başbakanı Giorgia Meloni ile birçok politikacının hesaplarına yasadışı ve tekrar tekrar erişim sağlamakla suçlanıyor.

Abone Ol

Yetkililerin perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, büyük bir İtalyan bankasının eski bir çalışanı, yaklaşık 3,500 kişinin hesaplarına yetkisiz olarak erişim sağladı ve bu hesaplardan 6,000 kez veri aldı. Başbakan Meloni'nin ve kız kardeşi Arianna'nın hesapları da dahil olmak üzere, İtalya'nın önde gelen siyasi figürlerine ait hesaplar da saldırıya uğradı. Bu isimler arasında Senato Başkanı Ignazio La Russa, Savunma Bakanı Guido Crosetto, Turizm ve Avrupa İşleri Bakanı Daniela Santanchè ve İtalya'nın Avrupa Komisyonu’na yeni atanan üyesi Roberto Fitto yer alıyor.

Ayrıca, Ulusal Anti-Mafya ve Anti-Terörizm Dairesi savcısı Giovanni Melillo ve Carabinieri ile İtalya'nın mali polisi Guardia di Finanza'nın birkaç yetkilisinin hesapları da söz konusu listede bulunuyor.

Eski Intesa Sanpaolo çalışanı Domenico Coviello, Bari Cumhuriyet Savcılığı'nın şüpheli kaydına alındı ve polisin perşembe günü evine ve kişisel ofisine baskın düzenleyerek cep telefonları, tabletler, sabit diskler ve bilgisayar cihazlarına el koyduğu belirtildi.

Merak mı, Yoksa Başka Bir Şey mi?

Intesa'nın hesaplarına yapılan olağandışı erişim, bankanın rutin log kontrol prosedürleri sırasında fark edildi. Bari Cumhuriyet Savcılığı, Coviello'nun çalıştığı Bisceglie'deki bir kullanıcıya hesaplarının ihlal edilmiş olabileceğine dair bilgi verilmesi üzerine bir soruşturma başlattı. 

Disiplin soruşturmasının ardından, 52 yaşındaki Coviello, 8 Ağustos'ta Bisceglie şubesinden işten çıkarıldı. Coviello, olayla ilgili olarak, "Merak ettiğim için yaptım, bu bilgileri asla açıklamadım ve kopyalamadım," şeklinde bir açıklamada bulundu.

İşten çıkarılmasının ardından, ceza soruşturması açıldı. Coviello'nun, 21 Şubat 2022 ile 24 Nisan 2024 tarihleri arasında grubun 679 şubesindeki 3,572 müşterinin verilerine yetkisiz erişim sağladığı iddia ediliyor. Soruşturma, Coviello'yu bilgisayar sistemlerine izinsiz erişim sağlamakla ve ulusal güvenliğe dair bilgileri elde etmeye yönelik girişimde bulunmakla suçluyor. Hacking’in arka planındaki motivasyonlar şu an için belirsizliğini koruyor ve araştırmalar devam ediyor.