Dünya

Esad'ın: "Suriye’yi terk etmek gibi bir niyetim yoktu" dediği iddia ediliyor

HTŞ lideri Colani, farklı gruplara hoşgörü vaadiyle geçici hükümeti kuruyor. Esad'ın, "Sığınmayı düşünmedim, bunu teklif eden olmadı," dediği söylendi.

Abone Ol

Suriye'nin eski Devlet Başkanı Beşar Esad, Şam’ın sekiz gün önce düşmesinin ardından ilk kez açıklama yaptığı iddia edilen bir mesajla, Rusya’ya kaçmayı hiçbir zaman planlamadığını söyledi.

Esad’a ait olduğu belirtilen bu mesaj, pazartesi günü Suriye Cumhurbaşkanlığı'na ait Telegram kanalında yayınlandı. Ancak bu kanalın şu anda kim tarafından kontrol edildiği veya mesajın gerçekten Esad tarafından yazılıp yazılmadığı net değil.

"Kaçmayı Hiçbir Zaman Düşünmedim"

Esad, mesajında başkent Şam’ın isyancıların eline geçmesinin ardından Lazkiye’deki Rus askeri üssüne "askeri operasyonları denetlemek için" gittiğini, ancak Suriye askerlerinin mevzilerini terk ettiğini gördüğünü belirtti.

Himeymim Hava Üssü’nün de "yoğun insansız hava aracı saldırılarına" maruz kaldığını ve Rusların kendisini Moskova’ya hava yoluyla tahliye etmeye karar verdiğini ifade etti.

"Bu olaylar sırasında ne istifa etmeyi ne de sığınma talep etmeyi düşündüm, böyle bir teklif de hiçbir kişi veya tarafça bana iletilmedi," diyen Esad, açıklamasına şu sözlerle devam etti:
"Devlet terörün eline geçtiğinde ve anlamlı bir katkı sağlama yeteneği kaybolduğunda, herhangi bir makamın bir anlamı kalmaz."

Rejim Çöktü, Geçici Hükümet Kuruluyor

Beşar Esad ve ailesi, başta El Kaide bağlantılı grup Hayat Tahrir eş-Şam (HTŞ) olmak üzere isyancıların Şam dâhil birçok şehri 11 gün içinde ele geçirmesi üzerine Rusya’ya kaçmıştı.

HTŞ, 2011’de El Nusra Cephesi adıyla kuruldu ve bir yıl sonra El Kaide’ye bağlılık yemini etti. 2016’da El Kaide ile bağlarını koparan grup, diğer fraksiyonlarla birleşerek Hayat Tahrir eş-Şam adını aldı. Ancak Birleşmiş Milletler, ABD, İngiltere ve diğer birçok ülke HTŞ’yi hâlâ terör örgütü olarak kabul ediyor.

HTŞ lideri Ahmed el-Şaraa (eski adıyla Ebu Muhammed el-Colani), farklı dini gruplar ve topluluklar için hoşgörü sözü verdi. Ancak grubun cihatçı geçmişi, bu sözlerin ne kadar yerine getirileceği konusunda şüphe uyandırıyor.