Sağlık

Erken ölüm riskinizi %61 oranında azaltın! İşte egzersiz yapmak için günün en iyi zamanı ve 9 tüyo

Egzersizin sağlıklı kalmanın anahtarı olduğu bir sır değil. Fiziksel olarak aktif olmak, ruh halinizi artırmanın ve stresi azaltmanın yanı sıra, belirli uzun vadeli rahatsızlıkların gelişme olasılığını da azaltabilir. Hatta düzenli egzersiz yapmanın yaşamınızı uzatabileceği öne sürülüyor. Peki ter atmak için günün hangi saatini seçtiğiniz bir fark yaratıyor mu?

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Sidney Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, sekiz yıl boyunca aşırı kilolu 30.000 kişiyi takip etti.

Günün sonunda sıkı bir antrenman yapmanın kardiyovasküler hastalıklara karşı etkili olduğunu ve erken ölüm riskini yüzde 61 oranında azalttığını buldular.

Diyabet Bakımı'nda yayınlanan çalışma, fiziksel aktivitenin zamanlamasının sağlık sonuçlarını nasıl etkilediğini görmek için Birleşik Krallık Biobank araştırmasından 40 yaş üstü 29.836 yetişkinin verilerini analiz etti.

Profesör Angelo Sabag, araştırmacıların, vücut kitle indeksi 30 veya üzerinde olan ve "kalp krizi, felç gibi önemli kardiyovasküler rahatsızlıklar ve erken ölüm riski çok daha yüksek olan" obez olarak sınıflandırılan kişilere odaklandığını söyledi.

"Egzersiz kesinlikle obezite krizinin tek çözümü değil, ancak bu araştırma, aktivitelerini günün belirli zamanlarına planlayabilen kişilerin bu sağlık risklerinden bazılarını en iyi şekilde dengeleyebileceğini öne sürüyor" diye ekledi.

Yaklaşık 2.995 katılımcıya ayrıca tip 2 diyabet teşhisi konuldu.

Katılımcılar günün hangi saatinde hareket etme eğiliminde olduklarına bağlı olarak dört gruba ayrıldı:

"Aerobik nöbetleri" yok - günde ortalama üç dakikadan fazla süren orta-şiddetli aktiviteden az bir devre

Sabah egzersizleri (sabah 6 ile öğlen arasında)

Öğleden sonra egzersiz yapanlar (öğleden 18:00'e kadar)

Akşam egzersizleri (18.00'den gece yarısına kadar)

Egzersizleri bileğe takılan cihazlarla günün 24 saati izleniyordu.

Bir uzmandan gerçekte nasıl kilo verilir?

Araştırmacılar, NHS ve İskoçya Ulusal Kayıtları verilerini kullanarak neredeyse sekiz yıl boyunca katılımcıların sağlık gidişatlarını takip edebildiler.

Bu süre zarfında 1.425 ölüm, 3.980 kardiyovasküler olay ve 2.162 mikrovasküler fonksiyon bozukluğu olayı kaydedildi; bu, kalbe kan sağlayan büyük kan damarları olan koroner arterlerden ayrılan en küçük kan damarlarını etkileyen bir kalp hastalığı türüdür.

Önceden kardiyovasküler hastalığı ve kanseri olan katılımcılar analizin dışında bırakıldı.

Araştırmacılar, akşamları hareket etmek için zaman ayıran kişilerin, egzersiz yapmayanlarla karşılaştırıldığında aşağıdaki özelliklere sahip olduğunu buldu:

Herhangi bir nedenden dolayı ölüm riski yüzde 61 daha düşük

Yüzde 36 daha düşük kardiyovasküler hastalık riski

Yüzde 24 daha düşük mikrovasküler hastalık riski

Sabah ve öğleden sonra egzersizlerinin de akşam egzersizleri kadar olmasa da faydalı olduğu görüldü.

Sabah hareket edenlerin ölüm riski hâlâ yüzde 33, kalp-damar hastalığı riski ise yüzde 17 daha düşüktü.

Öğleden sonra grubunda kalp hastalığına yakalanma riski yüzde 16 daha düşükken, erken ölüm ihtimali yüzde 40'a yükseldi.

İlginç bir şekilde, insanların ne sıklıkta egzersiz yaptığı, sağlık açısından hareket etmek için harcanan toplam süreden daha önemli görünüyordu.

Akşam egzersiz yapanların en düşük ölüm ve hastalık oranlarına sahip olması nedeniyle araştırmacılar tip 2 diyabetli katılımcılarda da aynı eğilimi fark etti.

Ne tür egzersiz yaptığımın bir önemi var mı?

Ortak baş yazar Dr. Matthew Ahmadi, çalışmanın sadece yapılandırılmış egzersiz biçimlerini izlemediğini vurguladı.

Bunun yerine araştırmacılar, üç dakika veya daha uzun süren orta ila şiddetli fiziksel aktivite nöbetlerini izlemeye odaklandılar.

Dr. Ahmadi, "İzlediğimiz aktivitenin türüne göre ayrım yapmadık; bu, hızlı yürümekten merdiven çıkmaya kadar herhangi bir şey olabilir, ancak aynı zamanda koşma, mesleki çalışma ve hatta evi yoğun bir şekilde temizleme gibi yapılandırılmış egzersizleri de içerebilir" dedi.

Araştırmacılar bulgularının daha sıkı klinik araştırmalarla doğrulanması gerektiğini vurguladı.

Ancak sonuçlar, obezite ve diyabet hastalarının günün ilerleyen saatlerinde aktivitelerinin bir kısmını değiştirmeyi düşünebileceklerini gösteriyor.

Önceki çalışmalar  günde sadece 22 dakikalık egzersizin, erken ölüm riskini azaltmak ve masa başında çalışmanın veya kanepede uzanmanın sağlığa verdiği zararı ortadan kaldırmak için yeterli olduğunu göstermişti.

Diğer araştırmalar, yürümenin yaşam beklentinizi artırmak için yeterli olabileceğini gösteriyor; günde en az 4.000 adım yeterli kabul ediliyordu, ancak bunu 10.000'e çıkarmak erken ölüm olasılığını yüzde 39 oranında azalttı.

İyi yaşlanmanın ipuçları

Yaşlandıkça sağlığınıza ve refahınıza dikkat etmek için edinebileceğiniz çeşitli alışkanlıklar vardır.

İpuçları şöyle:

Her gün keyif aldığınız şeyleri yapın; yemek yapmak, arkadaşlarla buluşmak veya güzel bir kitabın tadını çıkarmak gibi

Susuz kalmayın; günde altı ila sekiz bardak su için

Kalp hastalığı ve bazı kanser türlerine yakalanma riskinizi azaltmak için bol miktarda meyve ve sebze yiyin, yaralanma sonrasında vücudunuzu onarmak için fasulye, baklagiller, balık, yumurta ve et yiyin, enerji için nişastalı karbonhidratlar ve kemikleri güçlü tutmaya yardımcı olan süt ürünleri tüketin.

İlerlemesini veya sağlığınız üzerinde daha büyük bir etki yaratmasını önlemek için uzun vadeli sağlık koşullarını yönetin

Sigara ve alkolü bırakın

Fiziksel sağlığı da etkileyebileceği için zihinsel sağlığı bir öncelik haline getirin ve tedavi alın.

Kaliteli uyku aldığınızdan emin olun; NHS gecede yedi ila dokuz saat arası uyku öneriyor

Sosyalleşmeye devam edin ve evden çıkamıyorsanız bir arkadaşınızı veya sevdiğiniz birini arayın

Depresyon ve demans, kalp hastalığı, felç, Parkinson ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltmak için fiziksel olarak aktif olun