Erdoğan’ın yeni sisteme dair mesajları

Abone Ol

Dün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 26. Dönem 3. Yasama Yılı açılışı vardı. Diriliş Postası adına Parlamento muhabiri olarak basın locasında yerimi aldım.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın “Bizler topyekûn üzerimize atılan bombalar altında milletin egemenliğini koruma görevimizi yerine getirerek ikinci defa Gazi Meclis unvanını almış olduk. Milletimizin DNA’sında yiğitlik, korkusuzluk ve cesaret vardır. Milletimiz 15 Temmuz gecesi demokrasiye sahip çıkarak bir daha darbe olamayacağını ispat etti. Türkiye’de darbe devri kapandı” sözleri ile açılışını yaptı.

Meclis Başkanı Kahraman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Meclis Kürsüsü ’ne davet ettiğinde, Ak Parti ve MHP sıralarında oturan vekiller ayakta karşıladı. CHP’liler yine bildiğiniz gibi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada iç ve dış siyasetle ilgili çok önemli mesajlar verdi. Ancak bana göre en önemli mesajı yeni dönemle ilgili oldu.

‘Tek adam’ söylemlerine ve milletvekillerinin etkisiz kalacağına yönelik eleştirilere de net bir cevap vermek adına şunları söyledi:

“Yeni sistem ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, yürütme erkini temsil eden Cumhurbaşkanı’nın bütçe kanunu dışında Meclis’e kanun teklifi veya tasarısı sunma imkânı bulunmuyor.  Yasama yetkisi tamamen milletvekillerimizin uhdesine bırakılıyor. Nasıl anayasa yasaların üzerindeyse, yasalar da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin üzerindedir. Daha da önemlisi, kararnameyle düzenlenen herhangi bir konuda Meclis yasa çıkardığında, yasa esas alınacaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni sistemde yasama veya yürütme organından herhangi birinin kendi çalışmasının karşı tarafça engellendiğini düşünüyorsa, istediği zaman millete müracaat yoluna gidebileceğinin de altını çizerek, “Yazılı sorudan Yüce Divan’da yargılanma talebine kadar uzanan geniş bir yelpazede sağlanan imkânlarla yasama organı, yürütmeyi denetleme hakkına sahiptir” dedi.

“Kararlarını ‘Türk Milleti’ adına veren yargının da gücünü milli iradeden aldığı bir sistem kurulmuştur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni sistemin güçler arasındaki ayrımı netleştirirken, asıl kararları hep millete bıraktığının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM’den de uyum yasaları çalışmalarının 2019 yılından önce bitirmiş olması dileğinde de bulundu.

Bana göre de İşte bu yeni bir Türkiye’dir. Bundan böyle siyasi krizlerle uğraşmayacağız. Yeni Türkiye daha da ileriye gitmek için yeni projelerle gündeme gelecek. Millete en iyi hizmet eden kazanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmalarını tamamlayınca CHP’liler hariç tüm Meclis ayakta alkışladı. Erdoğan, konuşma yapmadan önce Meclis Başkanı tarafından Makam odasında ağırlandı. Ağırlamada,  Meclis Başkanı Kahraman’ın yanı sıra Başbakan Yıldırım, MHP Genel Başkanı Bahçeli, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör da hazır bulundu.

Bu durum basına ‘Sürpriz zirve’ olarak yansıdı. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda Cumhurbaşkanı’nın görevleri arasında “Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir” metni var. Bu tablo ile bu uyumun ne kadar mükemmel bir şekilde işlediğinin de kanıtıdır. Hamdolsun.

Türkiye yakın tarihlerde, devlet zirvesinin uyumsuzluğundan az çekmemişti.

Yeni dönem milletimize hayırlar getirsin inşallah.

Selam ve dua ile…