Dünya

Erdoğan’ın barış mesajları komşuyu tatmin etmedi

Abone Ol

Batuhan Gülşah / Atina

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan ile ilgili barış mesajları Komşu’da gündeme oturdu. Pek çok haber kanalı ve internet sitesi, Erdoğan’ın sözlerini manşete taşırken, “Erdoğan erken seçim sonrası barışı hatırladı”, “Erdoğan’dan Ege’de 180 derecelik dönüş”, “Erdoğan şaşırttı” gibi manşetler kullanıldı. Milliyetçi kaynaklar ise “Erdoğan’ın sinsi planı, sözde barış önererek (bize saldırmak için) zaman kazanmak istiyor” gibi yorumlar yapıldı.

GELENEKSEL TAVIR DEĞİŞMEDİ

Bu tavrın altında yatan unsurlar ise Yunanistan’da geleneksel olarak Ege’de sorun çıkaran, toprak egemenliğine tehdit oluşturan, sınır ihlalleri yapan tek ülkenin Türkiye olduğu inancı ve Erdoğan’ın Yunan topraklarında gözü olduğu sanısı. Erdoğan, barış mesajlarında “Yunanistan’a ile bazı sıkıntılar olsa bile bunları aşmak istiyoruz. Ege’de artık bunları yaşayamayalım. Artık bu işleri bir kenara koyalım. Herhangi bir fiili müdahale olmadıktan sonra niçin güzelim barışı gölgeliyoruz. Kaldı ki sizlerle olan barışımız hiçbir ülkeyle olana barışa benzemez” ifadelerini kullanmıştı.

TÜRKİYE KENDİNİ YALANLAMIŞ

Öte yandan Yunan haber kanalı ANT1’in Moskova muhabirinin haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Nisan ayı başında gerçekleştirdiği Ankara ziyaretinde Putin, Edirne’de tutuklu bulunan 2 Yunan askerini gündeme getirdi. İddiaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtı ise “Atina’daki 8 FETÖcü iade edilmeden askerleri serbest bırakmayız” oldu. Bu haber, “Türkiye kendini yalanladı” gibi manşetlerle basında yer buldu. “Her ne kadar Türkiye’nin resmî tezinin bu iki olayı birbirinden bağımsız tutmak olduğu öne sürülse de, Erdoğan’ın yanıtı her şeyi ortaya koyuyor” yorumu yapıldı.