Siyaset

Erdoğan 18 yıl sonra CHP'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 yıl aradan sonra CHP Genel Merkezi'ne geldi. Erdoğan'ın CHP lideri Özel'e iadeiziyareti yaklaşık 1,5: saat sürdü.

Abone Ol

Tuğçe Huy - Diriliş Postası 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Re- cep Tayyip Erdoğan ile AK Parti Genel Merkezi'nde görüşmüştü. Siyaset dünyasında büyük yankı uyandıran görüşmenin ardından merakla beklenen iadeiziyaret ise dün gerçekleşti.

FORSLU KARŞILAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 yıl aradan sonra ilk defa CHP Genel Merkezi'ne geldi. Resmi protokol kuralları kapsamında Özgür Özel, Erdoğan'ı kapıda karşıladı. Liderler, basın mensuplarına genel merkez önünde görüntü verdikten sonra Özel'in 12. kattaki odasına çıktı. Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği görüşme, saat 16:00'da basına kapalı bir şekilde başladı ve yaklaşık 1,5 saat sürdü, CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM DI- sisleri Komisyonu Üyesi Namık Tan ile AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş da yer aldı.

Görüşmenin ardından Özel, Erdoğan'ı aracına kadar uğurladı. Erdoğan ile CHP Genel Merkezi'ne, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Mü- dürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da geldi.

HUMMALI HAZIRLIK

Kritik görüşme öncesinde de CHP Genel Merkezi'nde hummalı bir hazırlık yapıldı, Genel merkezin bulunduğu sokağın giriş çıkışa kapatılırken Cumhurbaşkanlığı koruma ekibi çevrede bomba araması yaptı. Ayrıca Genel Merkez çevresindeki binalara keskin nişancılar yerleştirilirken, Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan Türk Bayrağı CHP Genel Merkezi önünde göndere çekildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in bir araya geldiği görüşmeyi Diriliş Postası'na değerlendiren uzmanlar, görüşmede ekonomik sıkıntılar, kayyım tartışmaları ve yargı meselelerinin ön plana çıktığını bildirdi. Uzmanlar, ortak akıl üretme sürecine CHP'yi de dâhil etmenin olumlu bir adım olduğunu belirttiler.

HUKUKÇU Pınar Hacıbektaşoğlu, iki liderin yaptığı görüşmede, özellikle dar gelirli kesimin yaşadığı sıkıntıların ele alındığını belirtti. Yeni anayasa meselesinin geçen görüşmede gündeme geldiğini ve çok konuşulduğu- nu hatırlatan Hacıbektaşoğlu, bu konunun artık ilk sıralarda olmayacağını şu an en çok konuşulacak konunun kayyım meselesi olduğunu bildirdi.

SİNAN ATEŞ DE GÜNDEMDE

Anayasa Mahkemesi kararları üzerin- den Can Atalay ve benzeri meselelerin daha çok konuşulacağını belirten Hacıbektaşoğlu, Sinan Ateş'in eşiyle yapılan ziyaretin kesinlikle konuşulduğunu ifade etti.

'AK PART PSİKOLOJİK ÜSTÜNLÜĞÜ KAYBETTİ'

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir de Erdoğan'ın Ana Muhalefet Partisi lideriyle gerçekleştirdiği görüşmelerin genel olarak olumlu olduğunu belirtti. Daşdemir, özellikle emeklilerle ilgili konularda AK Parti'nin psikolojik üstünlüğü- nü kaybettiğini ifade ederek CHP'nin emeklilerin sorunlarını dillendirerek ve mitingler yaparak ön plana çıktığını söyledi. Daşdemir, "Eğer emeklilerle ilgili bir iyileşme gerçekleşirse, bu da Özgür Özel tarafından Cumhurbaşkanı'na iletilmiş olacak." dedi.

FETÖ BAZLI TALEPLERE ÖNCÜLÜK

Yeni anayasa ile ilgili kırmızı çizgileri olduğunu belirten Daşdemir, Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığı, bütünlüğü konusunda ilk dört maddeyle ilgili hususların var olduğunu, ancak CHP'nin HDP ve diğer benzer çizgideki partilerle ve hatta FETÖ'nün bazı talepleriyle ilgili sözcülük yaptığını da ekledi. Daşdemir, Erdoğan'ın son dönemdeki görüşmelerinin siyasetin yumuşama zeminini pekiştirdiğini ifade ederek, "Bu uzun soluklu bir süreç. Önümüzdeki dönemde yeni anayasa en önemli gün- dem maddesi olacak. Ancak emekliler ve ekonomi de önemli gündem maddesi olmaya devam edecek" dedi.

'ANORMAL OLAN KILIÇDAROĞLU'NUN DİLİ'

Gazeteci-Yazar Gaffar Yakınca da görüşmeyi olumlu bulduğunu belirterek CHP ve AK Parti arasındaki ilişkilerin Kemal Kılıçdaroğlu döneminde gergin olduğunu ve bunun temel sebebinin Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sert söylemleri olduğunu söyledi. Yakınca, Özgür Özel'in daha yapıcı bir siyaset izlediğini ve bunun da olumlu bir tavır olduğunu belirtti.

O DAVALAR YARGININ KONUSU

Görüşmenin somut çıktıları olabileceğine inanmadığını ifade eden Yakınca, Özel'in dile getirdiği Osman Kavala ve Can Atalay meselelerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ziya- de yargıyı ilgilendirdiğini vurguladı. Türkiye'de mahkemelerin Cumhurbaşkanı'nın talimatına göre çalışmadığını Gaffar Yakınca ve kararlarını bağımsız aldığını belirten Yakınca, bu davalarda herhangi bir haksızlık düşünülüyorsa yargı yolunun kullanılmasının gerektiğini söyledi. Ortak akıl üretme sürecine CHP'yi de dâhil etmenin olumlu bir adım olduğunu belirten Yankınca, Kavala ve Atalay gibi davaların siyasi mesele haline getirildiğini ve Cumhurbaşkanı'nın bu konularla ilgili yapabileceği bir şey olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu görüşmeye yumuşama havası katmak istediğini belirten Yakınca, muhalefetin "normalleşme" olarak adlandırdığı sürece ilişkin, Türkiye'de normal olmayan bir şey olmadığını, anormal olanın Kılıçdaroğlu'nun dili olduğunu ifade etti.