Yaşam

Erciyes Dağı'na 17 yılda 101 kez tırmandı

32 yaşındaki dağcı İbrahim Kiraz, Erciyes Dağı'nda pist güvenlik görevlisi olarak çalışıyor ve 17 yılda 101 kez zirveye ulaştı.

Abone Ol

Hacılar ilçesinde dünyaya gelen Kiraz, doğduğu evin penceresinden her sabah gördüğü Erciyes'e ilk kez 2007'de bireysel olarak tırmandı. 

İki yıl amatör dağcılığın ardından, 20 yaşında Erciyes Kayak Merkezi'nde pist güvenlik görevlisi olarak işe başladı. Ağrı Dağı, Hasan Dağı ve Aladağlar gibi birçok yerin zirvesine de tırmandı. Rehberlik yaparak da tırmanışlar gerçekleştiren Kiraz, Erciyes'teki tırmanışlarını artırmayı hedefliyor.

Kiraz, Erciyes'te kaymayı öğrendikten sonra dağ tırmanışlarına başladığını belirtti. "12 yıldır Erciyes AŞ’de çalışıyorum ve 101 kez zirveye tırmandım. Zirveye en çok çıkanlardan biriyim," dedi. Yaz döneminde düzenlenen profesyonel tırmanışlara katıldığını ve hem bireysel hem grup halinde zirveye tırmandığını vurguladı.

Kiraz, “Erciyes’in tırmanma rotaları zor, en çok heyecanlandığım yer ‘Şeytan Deresi’” diyerek bu bölgedeki zorlukları anlattı. Zirveye ulaşmanın ardından her şeyden uzaklaştığını dile getirdi: "Profesyonel dağcıyım, Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun tüm eğitimlerini aldım. Zorlu hava şartlarında birçok zirve tırmanışı gerçekleştirdik." Kiraz, "Erciyes'in ayazı insana değdiğinde, mutlaka ikinci kez gelir," diyerek dağcılık tutkusunu ifade etti. Ömrü ve sağlığı elverdiğince zirve tırmanışlarına devam edeceğini de ekledi.