Yaşam

En iyi iş-uyku dengesine sahip ülkeler

Hollanda, Avrupa'da iş-uyku dengesini en iyi sağlayan ülke olarak öne çıkarken, yeni çalışma modellerinin verimlilik avantajlarının yanı sıra uyku kalitesi üzerindeki olumlu etkileri de dikkat çekiyor.

Abone Ol

Avrupa'da iş-uyku dengesini en iyi sağlayan ülke Hollanda olarak öne çıktı. Son dönemde pek çok Avrupa ülkesinde denenen dört günlük çalışma haftasının faydaları tartışılırken, yeni çalışma modellerinin verimlilik avantajlarının yanı sıra uyku kalitesi üzerindeki olumlu etkileri de dikkat çekiyor.

Yapılan bir araştırmaya göre, haftada dört gün çalışan kişiler, haftada beş gün çalışanlara kıyasla gecelik bir saat fazladan uyuyabiliyor. Ortalama bir Avrupalı, gecede yaklaşık yedi saat uyurken bu süre, iş-yaşam dengesi, hava kalitesi ve alınan gün ışığı gibi faktörlere bağlı olarak değişiyor.

Hollanda, İş-Uyku Dengesinde Zirvede

Hollanda, Avrupa’da iş-uyku dengesi en iyi olan ülke olarak öne çıkıyor. 2016'da yayımlanan bir çalışmaya göre, Hollandalılar ortalama sekiz saat beş dakika uyuyor ve Avrupa'nın en kısa çalışma haftalarından birine sahipler. Hollanda’da ortalama çalışma süresi haftada 32,2 saat ile sınırlı. Bu durum, ülkede yüksek iş memnuniyetine de katkı sağlıyor.

Türkiye İş-Uyku Dengesinde Geride Kaldı

Türkiye ise iş-uyku dengesi açısından Avrupa’nın en geride kalan ülkelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Ülkede haftalık ortalama çalışma süresi 44,2 saat ile Avrupa’nın en uzun sürelerinden biri. Bu durum, işçilerin yeterince dinlenmesini ve rahatlamasını zorlaştırıyor. Ayrıca, Türkiye’deki ekonomik sıkıntılar, insanların daha fazla çalışmasına ve daha az dinlenmesine yol açıyor.