En büyük ihmalimiz ne?

Abone Ol

1. Gadner sekiz farklı alanda çoklu zeka kuramını ortaya koyduktan sonra birçok eğitimci ve sosyal bilimci de bu konuda binlerce araştırma, makale ve kitap yazdılar ve hala da yazmaya devam ediyorlar.

Kültürel zeka alanında yapılan çalışmalar şu an dünyanın gündeminde ve bu alanda yapılan çalışmalarla kültürlerini bilen ve koruyan yeni yetişen nesiller hedefleniyor. Bunun yanında milli kültürü aktaran projeler önem arz etmekte ve bu çalışmalara da çok büyük miktarda kaynaklar ayrılmış durumda.

Okul çantalarına yerleştirilen Batı kültürüne ait figürler, bazı çizgi filmler ve gençler için önem arz eden popüler kültürün durumuna baktıkça Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni yetişen nesillerinin kültürel zekâdan ne kadar haberdar olduklarını düşünmek gerek.

Şu an gündemde de olan Alev Alatlı’nın Nasihatname adlı kitapları Türkiye’de yaşlısı ve genci ile ilgiyi hak edip okunması gereken bir eser. Orada da anlatıldığı gibi (Nasihatname-2, s.494-495) Batı dünyası Endülüs Emevi Devletini Puvayta Savaşı ile yenen Charles Martel’in ismini farklı örgütlerde İslam dünyasına karşı kullanırken ve bu isme karşı Avrupa’nın İslamiyet’e teslim edilmemesini sağlayan kişi olarak büyük saygı gösterilirken bizlerin hala Endülüs Emevi Devleti’inde yaşayan aydınlardan haberdar olmamız üzüntü verici.

Sekiz tane olduğu ve çeşitli araştırmalarla sayılarının değiştiğini bildiğimiz zekâ alanlarında nesillerimizi yetiştirirken kültürel zeka alanında da nesillerimizin yetişmesine önem vermemiz gerekiyor. Matematiksel zekâda çok başarılı olan bir bireyin kültürel zekâdan yoksun olmaması gerektiği şu an bütün dünyada ortak olarak sosyal bilimcilerin ve eğitimcilerin yaptığı bir tespit. Umarım bizde bu hususta gereken çalışmalar yapılır ve ihmal edilmemesi gerektiği zaman geçmeden anlaşılır.