Sağlık

Elektronik sigara kullanan kadınların çocuk sahibi olma şanslarını azalabilir

Bilim adamları, elektronik sigara kullanan kadınların çocuk sahibi olma şanslarını azaltabileceği konusunda uyarıyor.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Uzmanlar, 36 ila 40 yaşları arasındaki kadın e-sigara kullanıcılarının, doğurganlığın bir göstergesi olan AMH adlı hormonun, sigara içmeyenlere göre beşte bir daha az olduğunu buldu.

Birleşik Krallık doğurganlık firması Hertility tarafından yapılan bir araştırma, 325.000 kadından elde edilen verileri analiz etti.

Patron Dr Helen O'Neill, kadınlara hamilelik şanslarını artırmak için elektronik sigarayı bırakmalarını tavsiye etti.

Şöyle dedi:

"Bu, büyük bir nüfusta doğurganlık ile elektronik sigara kullanımı arasında bir bağlantı olduğunu gösteren ilk kanıttır. Bu, sigara içenlere benzer şekilde, sigara içmeyenlere kıyasla elektronik sigara kullananlarda AMH'nin baskılandığını gösteriyor."

Rakamlar, her beş kadından birinin hamile kalmaya çalışırken elektronik sigara kullandığını gösteriyor.

Raporda, elektronik sigara kullanan ve yaşları 36 ila 40 arasında olan kadınların, sigara içmeyenlere göre beşte bir daha az AMH'ye sahip olduğu belirtiliyor.

Raporda ayrıca hamile kalmaya çalışan kadınların yüzde yedisinin hala eğlence amaçlı uyuşturucu kullandığı ve yüzde dördünün NHS'nin önerdiğinden daha fazla içki içtiği ortaya çıktı.

Dr O'Neill, "En iyi tavsiye, azaltmak veya ölçülü olarak denemek yerine durmaktır." dedi.

Haber, İngiltere'nin 11 ila 13 yaş arası gençler arasında e-sigara kullanımı açısından 40 ülke arasında altıncı sırada yer almasıyla geldi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre buradaki çocuklar Fransa,  Almanya, Hollanda ve Kanada'daki  çocuklara göre daha fazla övünüyorlar.

Elektronik sigara içmek sigara içmekten daha mı iyi?

Yalnızca Baltık ülkeleri ve Doğu Avrupa'daki çocuklar daha fazla elektronik sigara içiyor; Bulgaristan, Polonya ve Litvanya ise  tablonun en üstünde yer alıyor.

İngiltere'deki 15 yaşındaki kızların yüzde 30'u geçen ay e-sigara kullanmış; bu oran yüzde 21 olan Avrupa ortalamasının çok üzerinde.