Nöroloji uzmanına gittiğiniz zaman şikayetinizden ve rahatsızlıklarınızdan detaylı bir şekilde bahsetmeniz gerekir. Doğru tedavi yöntemi uygulanabilmesi için bu duruma dikkat etmelisiniz. Elleriniz ne zaman titriyor, ne sıklıkla titriyor ve ne yapınca titremesi daha da artıyor, bu durumları kendinizden emin bir şekilde doktorunuza söylemelisiniz. Sizin anlattığınız bilgiler ışığında bir tedavi yöntemi uygulanacağı için bu duruma özen göstermeniz kendi sağlığınız açısından kritik bir öneme sahiptir. Sizin vereceğiniz bilgiler sayesinde de doktorunuz size EMG, EEG, MR gibi tıbbi cihazlar eşliğinde tedaviye başlar.
El Neden Titrer?
El titremesine neden olan şeyler genellikle fazla stres altında olmak, sinirlenmek, korku ya da endişe duymak gibi faktörlerdir. Eğer ki bu duygusal yoğunluk azaldığı halde titremeniz geçmiyorsa bu durum doğal değildir ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Çünkü geçmeyen el titremesi normal değildir.
El titremesine neden olan şeyler genel olarak şu şekildedir:
- Kan şekeri seviyesinin olması gerekenden daha az olması, düşük kan seviyesi
- Aşırı kafein tüketimi
- Yoğun stres
- Yaşlılık
- Kas yorgunluğu
- B12 vitamini eksikliği, yetmezliği
- Beyincik hastalıkları
- İnme hastalığı
- Parkinson hastalığı
- Travmatik beyin hasarı
- Alkolizm hastalığı
- Multipl skleroz hastalığı
- Hipertiroidi hastalığı
El Titreme Belirtileri Nelerdir?
El titremesinin semptomları kişinin rahatsızlık duyacağı veya gözle görülür şekilde fark edeceği farklılıklar olabilir. Bu el titreme belirtileri şu şekildedir:
- Ellerde, kafada, kollarda, bacaklarda veya gövdede oluşan ritmik titremeler ya da sallanmalar
- Elin işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirememesi (çatal bıçak tutmada sorun ya da düz çizgi çizememek gibi)
- Titrek ses tonu
- El titremesi
El Titremesi Nasıl Önlenir?
El titremesini etkisiz hale getirmek için dikkat edilmesi, tüketilmemesi, yapılması ve yapılmaması gereken bazı şeyler bulunur. İşte onlar şu şekildedir:
- Gazlı ve asitli içecekler tüketmemek
- Kan şekerini dengelemek
- El egzersizleri yapmak
- Sinir ve stresten uzaklaşmak
- Kafein tüketimini azaltmak
- Düzenli uykuya önem vermek
- Kolları fazla yormamak
- Uyarıcı madde ve alkolden uzak durmak
Genç Yaşta El Titremesi Neden Olur?
Gençlerde el titremesinin sebebi esansiyel tremor hastalığı olabilir. Ortaokul çağından itibaren görülmeye başlanan el titremesi, genellikle 20’li yaşlarda kendini belli eder ve genç yaşta el titremesinin sebebi de esansiyel tremor hastalığı olabilir. Bu hastalığın genetik geçişin bir ürünü olduğunu tahmin ediliyor. Esensiyel tremor, nörolojik bir hastalıktır.
Esensiyel tremor tedavisi şu şekilde işlenmelidir:
- Aceleci bir tutum sergilenmemelidir.
- Titremeyi yenmek yerine onunla yaşamaya alışmaya çalışılmalı ve onu yönetmeye çalışılmalıdır.
- Sosyal yaşamı etkilemedikçe tedaviye başlanmamalıdır. Etkilemeye başladıysa da tedaviye başlanmalıdır.
- İlaçlarla tamamen iyileşme durumu beklenmemelidir. Böyle bir durum mümkün değildir.
- Çok ileri esensiyel tremor vakalarında beyin ameliyatı ile tedavi yöntemi uygulanabilir.
El Titremesi Egzersizleri Neler?
El titremesini yenmek için egzersizler ev ortamında da rahatlıkla yapılabilir. Egzersiz ile el titremesi problemi yenilebilir. Bunun için önce el kaslarının güçlendirilmesi gerekir. Bu doğrultuda yapılması gereken egzersiz hareketleri şunlardır:
- Avuca sığacak büyüklükte bir top alın. Bu topu elinize alarak sıkın ve bırakın. Bu hareketi devamlı olarak yapın. Oyun hamuru veya saç lastiği ile de bu egzersizleri yapabilmek mümkündür.
- Çok ağır olmayacak şekilde elinize bir dumbell veya o işlevi görebilecek bir yük alın. Bu ağırlık en az 0,5 kilo ile en fazla 3 kilo arası olmalıdır. Kolunuzu avucunuz yukarı bakacak şekilde bir masaya koyun ve o vaziyette bu ağırlıkları yukarı aşağı kaldırın. Çok zorlamayın. Yorulunca bırakın ve başka hareketlere geçin.
- Düzenli olarak fiziksel aktivitelere katılın.
- Plank pozisyonuna yatabilirsiniz.
- Şınav çekin.
Tüm bu egzersizleri yaparak el titremesi sorununuzu tedavi edebilirsiniz veya azaltabilirsiniz. Doktor kontrolünde başka egzersizler de isteyebilirsiniz.