El Cezire Batı Şeria’da niye yasaklandı?

Abone Ol

Katar’ın başkenti Doha’dan yayın yapan ünlü Arap televizyon kanalı El Cezire’nin ve muhabirlerinin Batı Şeria’daki faaliyetleri Mahmud Abbas başkanlığındaki yönetim tarafından askıya alındı.

El-Cezire Kudüs Muhabiri Necvan Simri, kendilerine tebliğ edilen kararla ilgili belgeyi teslim aldığı anlar için, “Görevim boyunca karşılaştığım en zor durumlardan biriydi.” yorumunda bulundu.

Karar İsrail’de memnuniyetle karşılanırken, “Israel Hayom” gazetesi, haberi “Filistin Yönetimi de İsrail’e katıldı” başlığıyla verdi.

İşgal güçleri eylül ayında El Cezire’nin Ramallah’taki ofisine baskın düzenlemiş, “İsrail’in güvenliğini ve kamu düzenini tehlikeye attığını” söyleyerek yayınlarını 45 gün süreyle durdurmuştu.

Filistin Yönetimi El Cezire’nin Batı Şeria’daki çalışmalarını dondurma kararına gerekçe olarak kanalda “Filistin’in içişlerine müdahale niteliğinde kışkırtıcı haberler yayınlandığını” ve “Filistin yasalarının ihlal edildiğini” ileri sürdü.

Fakat asıl sebep El Cezire’nin Cenin’de yaşananları dünyaya duyurması.

Abbas’a bağlı güvenlik güçleri Batı Şeria’da direnişin kalesi sayılan Cenin’de günlerdir direnişçilerle çatışıyor.

Operasyonun adı “Vatanı Koruma” olarak konulsa da gerçekte Abbas’a bağlı yönetim İsrail’e ve ABD’ye Batı Şeria gibi Gazze Şeridi’ni de yönetebileceğini göstermek istiyor.

Ateşkes anlaşması imzalanıp savaş bittikten sonra Gazze Şeridi’nde kontrolü sağlayıp direniş gruplarını bastırmayı başarabileceğini ve İsrail’in güvenliğinin tehdit edilmesine izin vermeyeceğini ispat etme peşinde.

Amerikan gazetelerinden New York Post’a konuşan Fetih yetkilisi Muhammed Hamdan, Hamas ideolojisiyle savaştıklarını ve hareketin İran’la bağlantılı olduğunu, Trump’ın ve İsrail’in İran’ı mahvetmeyi planladıklarını ve Hamas’ın önünde Filistinli olmaktan başka seçenek bulunmadığını söylemiş.

Batı Şeria’da işgal güçleri ve Yahudi yerleşimciler Filistinlilerin yaşadığı kentlerde ve köylerde terör estirirken ortalıkta görünmeyen “Filistin güvenlik güçleri” söz konusu direnişçi avı olunca aslan kesiliyor.

Burada bir noktaya açıklık getirmek gerek.

Batı Şeria’daki güvenlik ve istihbarat birimlerinde çalışanlar, büyük çoğunlukla tek partinin, Fetih’in üyelerinden ve yandaşlarından oluşuyor.

Bu nedenle Hamas ve İslami Cihad gibi direniş gruplarını hedef alan operasyonlar Fetih tarafından destekleniyor.

Güvenlik güçlerinin son günlerde Cenin’de gerçekleştirdiği operasyon halkta rahatsızlığa sebep olup protesto edilince Fetih üyeleri de operasyona destek yürüyüşleri düzenledi.

Protesto gösterileri güvenlik güçleri tarafından şiddet kullanılarak bastırılırken Fetih’in düzenlediği gösterilere izin verildiğini söylemeye gerek yok.

Daha da ötesi güvenlik birimlerinde ve resmi kurumlarda çalışanlar Fetih’in gösterilerine katılmaya zorlanıyor.

Ramallah’taki yönetim, Abbas’a bağlı güvenlik güçlerinin direnişçilere ve sivil protestoculara tıpkı işgal güçleri gibi davrandığının görülmesini istemiyor.

Ancak günümüzde televizyon kanallarının ofislerini kapatarak bunu sağlamak mümkün değil.

Abbas, akıllı cep telefonlarıyla çekilecek görüntülerin internet yoluyla El Cezire’nin Doha’daki merkezine gönderilmesini ya da sosyal medyada paylaşılmasını engelleyemez.