Ekmek yerine on yumurta yemenin sonuçları

Abone Ol

Yaşadığımız topluma şöyle bir baktığımızda, medyadaki beslenme ve sağlık programlarıyla zihinlerin nasıl bombardımana tutulduğunu görmek çok da zor değil aslında.

Sürekli değişen diyet önerileri ve diyet isimleriyle akıllar karışmış durumda. Bu konularda kendinde biraz yetkinlik görenler (ünvanı ne olursa olsun), kendi isimleriyle tanımladıkları bir diyet modeliyle ortaya çıkıveriyor. İşte böylece, zaten karışık olan zihinler biraz daha karışıyor. Çünkü bunları söyleyenlerin hiçbiri, bu bilgilere havadan ulaşmadı. Bu bilgiler zaten vardı, onlar biraz küçük değişiklikler yaparak kendi isimleriyle bunu yaymayı kendilerinin hakkı olarak gördüler, hepsi bu.

Bütün bu diyet modellerine baktığınızda, ne derece benzerlikler olduğunu ve bazen sadece farklı isim verebilmek için çok ufak bir değişiklik yapıldığını kolayca görebilirsiniz. Veya sırf diğer modellerden ayırıcı bir fark olsun diye öylesine söylenmiş, fakat sağlığa olabilecek zararlı etkileri zerre kadar önemsenmemiş, belki söyleyen kişinin de ne söylediğini bilmediği bir şey.

Bir temel tıp bilimci ve bir Klinik Biyokimya Uzmanı olarak, bu şekilde toplumun önüne çıkıp bir şeyler söylemenin ciddi bir sorumluluk olduğunu düşünmekteyim. Eğer kişiler, söyledikleri bilginin altyapısını, sonuçlarını ve etkilerini bilmiyorsa veya araştırmadan bol keseden konuşuyorsa (yine ünvanı ne olursa olsun!) toplum sağlığına ciddi anlamda zarar veriyor demektir. Örneğin ekmek yerine on yumurta yerseniz, yani bu kadar protein ağırlıklı beslenirseniz ne olur? Bunu doğru ve düzgün şekilde cevaplamak gerekir.

Olan şey şu, proteinler vücutta birtakım işlemlerden geçerek ürik asit vb gibi bazı asit ürünlere ya da maddelere dönüşür. Ürik asit kanda artar ve durum bununla bitmez. Kanın kendi iç dengelerini sağlaması gerektiğinden, bu fazla asit maddeler dokularda ve özellikle eklemlerde birikir. Bir süre sonra kişi gut hastalığının belirtileriyle hastaneye başvurur.

Gut hastalığı, şiddetli ataklarla seyreden iltihabi eklem hastalığıdır. İlk gut atağının tamamına yakını bir eklemi tutar ve en sık etkilenen ayak başparmağı eklemidir. İlerleyen zamanlardaki gut atakları ayak bileği, diz, dirsek ve el bileği gibi diğer eklemlerde görülebilir ve birden fazla eklemi etkileyebilir. Ataklar saatler içinde çok hızlı gelişir. Her atakla eklemler biraz daha tahrip olur ve ileri dönemlerde diğer organlar, özellikle böbrekler de bundan etkilenebilir.

Peki niçin oldu bu durum? Çünkü söylenen bilgilere güvendi o kişi ve günde on yumurta yedi. Ama bu öneriyi ortaya atan kişilerin, onlara güvenip söylediklerini harfiyen uygulayan insanların sağlığında bu önerinin sebep olduğu bozulmadan haberi yoktur.

O zaman yapılacak tek şey kalıyor geriye. Dinleyicilerin daha aktif dinlemeleri, daha çok araştırıp daha çok okumaları, kendi sağlığını koruyacak kadar sağlıkla ilgili birtakım temel bilgileri bilmeleri ve böylece bilerek konuşanlarla temelsiz bilgilerle konuşanları birbirinden ayırmaları.

Aksi takdirde, kulaktan dolma ve anlık bilgilerle ve hatta birkaç adım ötesini sorguladığınızda sağlam bir dayanağı olmayan bilgilerle kendi hayatında uygulama yapmaya çalışanlar bunun zararını görebilir veya kısa dönemde fayda sağlamış gibi gözükse de farkında olmadan vücudundaki dengeleri bozabilir. Belki de vücudunu ileride bir takım hastalıklara yatkınlık oluşturacak hale getirebilir, tabii ki bilinçsizce.

Yazarın web adresi: www.emineakin.com