Neden yaşlandığımıza dair bilim, kromozomlarımızdaki değişikliklere, hücresel strese ve epigenetikteki değişikliklere işaret eden çalışmaların suçlu olduğu sıcak bir konudur. Bu değişiklikleri tedavilerle tersine çevirmek zordur; peki ya yaşlanmanın daha kolay değiştirebileceğimiz moleküler bir nedeni olsaydı?
Nature Aging dergisinde 12 Nisan Cuma günü yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, yaşlanma sürecinde önemli bir rol oynayan belirli bir tür yağ molekülü veya lipit tespit etmiş olabilir. Bis (monoasilglisero) fosfat (BMP) olarak adlandırılan bu lipit, yaşlı insanların kaslarında genç insanlara göre sürekli olarak daha yüksek seviyelerde bulundu. Ve özellikle, bu yüksek seviyeler kısa süreli egzersizlerle düştü. Araştırmacılar ayrıca bu etkiyi farelerde daha ayrıntılı olarak incelediler.
Loughborough Üniversitesi'nden biyogerontoloji mühendisliği profesörü Dr. Alexandra Stolzing, yaşlanma araştırmalarında yağ moleküllerine ilişkin ayrıntılı çalışmalardan yoksun olduğundan "bu çalışmanın farelerde ve insanlarda birçok farklı dokudaki değişikliklerin bu kadar kapsamlı bir analizini yaptığını görmek harikaydı" dedi.
Bilim adamları genel olarak kolesterol gibi basit yağların yaşlanmaya ve koroner arter hastalığı gibi hastalıklara nasıl katkıda bulunduğunu anlıyorlar. Ancak Amsterdam UMC'de genetik metabolik hastalıklar alanında yardımcı doçent ve çalışmanın ilk yazarı Dr. George Janssens, “’karmaşık' lipitlerin nasıl katkıda bulunduğuna dair çok az şey biliniyor" dedi.
Araştırmacılar bu ilişkiyi genç ve yaşlı farelerin yağlarını analiz ederek araştırmaya başladılar. Aynı dokudaki birçok farklı yağı aynı anda ölçen bir teknoloji olan “lipidomik" kullanarak 10 farklı dokuya baktılar ve 1.200'den fazla benzersiz lipit türü belirlediler.
Analiz edilen dokuların çoğunda gördükleri yaşlı farelerde BMP'nin tutarlı bir şekilde artması dikkatlerini çekti.