Ekonomi

ECB'nin faiz indirimleri devam edebilir: Ekim kararının ardından yeni adımlar bekleniyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, zorlu kararlarla karşı karşıya. Ekonomistler, ECB'nin faiz oranlarını düşürmeye devam edeceğini öngörüyor ve 2025 ortasına kadar %2 seviyesine ulaşmayı hedefliyor.

Abone Ol

Perşembe günü faiz oranlarını 25 baz puan indirerek, bir sonraki dönemde yapılacak toplantılarda da faiz indirimlerinin devam edeceğine dair işaret verdi. Uzmanlar, enflasyonun düşüş sürecinin iyi ilerlediğini belirterek, faiz indirimlerinin sürdürülebileceğini ifade ediyor.

Bank of America'nın Avrupa ekonomisti Ruben Segura-Cayuela, Lagarde'ın enflasyona ilişkin aşağı yönlü risklere odaklanmasının önemli bir mesaj olduğunu vurguladı. Bu yaklaşımın "art arda indirimler için kapıyı açık bıraktığını" belirten Segura-Cayuela, enflasyonun hedefin altına düşme riski bulunduğunu söyledi.

ECB’nin Politikasını Şekillendiren Büyüme Riskleri

ING'nin Küresel Makro Ekonomi Başkanı Carsten Brzeski de ECB'nin euro bölgesinin ekonomik görünümü konusundaki endişelerinin arttığını ifade etti. Ekonomik faaliyetlerde veya enflasyonist baskılarda önemli bir toparlanma olmadığı sürece faiz indirimlerinin devam edeceğini belirtti.

Danske Bank analistleri ise ECB'nin sınırlayıcı politika duruşunu ne kadar sürdürebileceği konusunda soru işaretleri olduğunu vurguladı. ECB'nin 2025 sonuna kadar faiz oranlarını %2 seviyesine düşürmesinin "yüksek olasılıkla" devam edeceği öngörüsünde bulundular.

Yeni Faiz İndirimleri "Yüksek Olasılık"

Goldman Sachs ekonomistleri, Aralık ayında 25 baz puanlık bir indirimin "yüksek olasılıkla" gerçekleşeceğini düşünüyor. BBVA analistleri ise emtia fiyatları ve döviz kuru faktörleri nedeniyle enflasyonda hızlanma beklediklerini belirterek, ECB'nin çok agresif bir faiz indirim politikasını takip edemeyebileceği görüşünü dile getirdi.

Euro, Yavaş Büyüme Karşısında Baskı Altında

İtalya merkezli Intesa Sanpaolo'nun stratejisti Luca Cigognini, ECB'nin büyümedeki yavaşlamaya yönelik sinyalleriyle birlikte euro'nun değer kaybına açık olduğunu belirtti.

Sonuç olarak, Lagarde’ın esneklik ve veri odaklı olma vurgusu, ekonomistlerin önümüzdeki aylarda faiz indirimlerinin devamını beklemesine neden oluyor.