Sağlık

Dünyanın ilk akciğer kanseri aşı denemeleri Türkiye dahil yedi ülkede başladı

Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 7 ülkede hastalar üzerinde test edilmeye başlandı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayat kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak değerlendiriyor.

Abone Ol

Akciğer kanseri, her yıl yaklaşık 1,8 milyon ölüme yol açarak en yaygın kanser ölüm nedeni olarak biliniyor. Özellikle, tümörlerin yayıldığı ileri evrelerde hayatta kalma oranları oldukça düşük.

AMAÇ: KÜÇÜK HÜCRELİ OLMAYAN KANSERİ TEDAVİ ETMEK

Uzmanlar, vücudun kanser hücrelerini tanıyıp yok etmesi ve yeniden oluşumunu engellemesi için talimat veren yeni bir aşıyı test ediyor. BioNTech tarafından üretilen BNT116, küçük hücreli olmayan akciğer kanserini (KHDAK) tedavi etmek amacıyla tasarlandı.

130 HASTA DENEMEYE KATILACAK

Türkiye’nin de dahil olduğu 7 ülkede yürütülen Faz 1 klinik denemesi, BNT116'nın insanlarda yapılan ilk çalışması olup, 34 araştırma merkezinde gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 130 hasta, cerrahi veya radyoterapi öncesi erken evre ileri hastalık ve nükseden kanser vakalarıyla bu denemeye katılacak.

COVİD-19 AŞISI GİBİ mRNA KULLANIYOR

Aşı, COVID-19 aşılarına benzer şekilde mRNA (mesajcı RNA) kullanıyor ve bağışıklık sistemine KHDAK'tan alınan tümör belirteçlerini sunarak, bu belirteçleri taşıyan kanser hücreleriyle savaşması için vücudu hazırlıyor. Bu yöntemle sağlıklı hücrelere zarar vermeden bağışıklık tepkisini güçlendirmek hedefleniyor; bu, kemoterapiden daha güvenli bir tedavi süreci sunuyor.