Dünyanın en önemli nükleer oyuncuları İstanbul’da bir araya geldiler. Dün başlayan ve bugün sona erecek olan 2. Nükleer Santraller Fuarı ve 6. Nükleer Santraller Zirvesi’ne dört kıtadan 20’nin üzerinde ülkeden toplam 188 firma katıldı.
Ankara Sanayi Odası ve Nükleer Mühendisler Derneği iş birliği ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen zirvede dikkat çeken şu isimler vardı: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanı İbrahim Halil Dere, Nükleer Mühendisler Derneği Başkanı Erol Çubukçu, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı & REIN JSC Birinci CEO Yardımcısı Anton Dedusenko, Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) Başkanı Jae-hoon Chung…
Bu zirve bulunduğumuz coğrafyanın tek nükleer etkinliği oldu aynı zamanda. Nükleer alanındaki son gelişmelerin tartışıldığı, en son teknolojilerin sergilendiği ve önemli iş bağlantılarının kurulduğu kapsamlı bir platform oldu. Türkiye nükleer enerjiye yeni giren ülkeler için de örnek oluyor.
Bu kapsamda Sudan, Ürdün, Bangladeş ve Mısır’dan ülke temsilcileri TİKA’nın desteğiyle zirveye katıldılar.
Nükleer Mühendisler Derneği Başkanı Dr. Erol Çubukçu Almanya’dan VGB, Güney Kore’den Korean Nuclear Partners ve Korean Nuclear Association, İspanya’dan Foro Nuclear ve The Cluster of the Nuclear Industry in Cantabria, Fransa’dan CEA ile GIIN ve Japonya’dan JAIF International Cooperation Center birikimlerini Türk sanayicisiyle paylaşmak üzere Zirve’ye katıldıklarını açıkladı.
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, “Ankara Sanayi Odası olarak uzun bir süredir nükleer enerji konusuyla ilgilendiklerini söyledi ve bu nedenle beş yıldır katılımcı olarak yer aldığımız zirvenin bu yıl organizasyonunda yer alarak ev sahipliği yapıyoruz” dedi.
ASO Başkanı Özdebir ileri teknoloji yatırımları ile ilgili de şu bilgileri verdi:
“Ankara’da 13 organize sanayi bölgesi bulunuyor ve ileri teknoloji yatırımlarının yüzde 20’sine ev sahipliği yapıyor. Ankara’da imalat sanayiinde yapılan üretimin yüzde 40’ı yüksek ve orta yüksek teknolojilidir. 20 doların üzerindeki ihracat / kg fiyatı ile Ankara Türkiye’de en değerli üretimi yapan kentimizdir. Biz bu nedenlerle Türk sanayisine, nükleer sektöre hizmet edebilecek kabiliyetleri kazandırabilmek için yola çıktık. Bu konuda ASO olarak Enerji Bakanlığı, TAEK ve kurucu şirketlerle iş birliklerimiz son derece önemli ve başarılı bir koordinasyon yürütüyoruz. İşbirliklerimiz çerçevesinde Rusya, Fransa ve Çekya’dan önemli kuruluşlarla anlaşmalar imzaladık. Japonya ile çok güçlü temaslar ve ortak çalışmalar yürütüyoruz. Bu sayede sanayicimizin tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir uluslararası iş ağı oluşturduk. Aynı zamanda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteği ile tüm Türkiye’den nükleer sektöre girmek isteyen sanayicilerin yer aldığı NÜKSAK Nükleer Sanayi Kümelenmesini hayata geçirdik.”
Seçimin yoğun gündeminde böyle güzel başarıları atlamamak adına yazdım. Böyle güzel başarılara ihtiyacımız var.
Selam ve dua ile…