Celal Topçu - Muhabir
Ağır basınç yerine sıvı metallerin karışımına dayanan yeni bir yöntem geliştirildi. Bununla sıkıştırmaya gerek kalmadan birkaç dakika içinde yapay bir elmas ortaya çıkarabiliyor.
YAPILAN BASINÇ NORMALDEN DAHA AZ
Elmas yapılı aşamasında 1,025°C veya 1,877°F gibi yüksek sıcaklıklar gerekmekle birlikte, 150 dakika içinde ve 1 atm'de (veya standart atmosfer biriminde) sürekli bir elmas film oluşturuldu. Bu durum deniz seviyesinde hissettiğimiz basınca eşdeğerdir ve normalde gerekli olan basınçtan on binlerce kattan daha azdır.
Güney Kore'deki Temel Bilimler Enstitüsü'nden araştırmacılar tarafından yönetilen yenilikçi yaklaşımın arkasındaki ekip, yeni sistemle birlikte sürecin sentetik elmas üretiminde önemli bir fark yaratacak şekilde ölçeklendirilebileceğinden emin.
"ELMAS YETİŞTİRMEK İÇİN BİR YÖNTEM KEŞFETTİK"
Elmas üretimi için karbonun sıvı metal içinde çözündürülmesi tamamen yeni bir yöntem olmasada General Electric yarım yüzyıl önce erimiş demir sülfür kullanarak bir süreç geliştirmişti.
Ancak bu süreçler yine de 5-6 gigapaskal basınç ve karbonun tutunması için bir elmas 'tohum' gerektiriyordu. Araştırmacılar yayınladıkları makalede konuya ilişkin "Sıvı metal alaşımı kullanarak 1 atm basınçta ve ılımlı bir sıcaklıkta elmas yetiştirmek için bir yöntem keşfettik" diye yazıyor.
Elmasın yapımı için basınçtaki azalma, galyum, demir, nikel ve silikon gibi sıvı metallerin dikkatle karıştırılmış bir karışımı kullanılarak elde edildi. Daha sonra metan ve hidrojen kombinasyonuna maruz bırakılan metali çok hızlı bir şekilde ısıtmak ve ardından soğutmak için grafit bir muhafazanın içine özel yapım bir vakum sistemi inşa edildi.
Bu koşullar bir araya geldiğinde, metandan gelen karbon atomlarının erimiş metale yayılarak elmaslar için tohum görevi görmesine neden oldu. Sadece 15 dakika sonra, yüzeyin hemen altındaki sıvı metalden küçük elmas kristalleri parçaları ortaya çıkarken, iki buçuk saatlik maruziyet sürekli bir elmas filmi oluşturdu.