Ekonomi

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de, büyüme yavaşlıyor

Covid kısıtlamalarının kaldırılmasına rağmen, Çin ekonomisi beklenen büyümeyi sağlayamıyor. Düşük tüketici güveni ve zayıf gayrimenkul piyasası, büyümeyi olumsuz etkiliyor.

Abone Ol

Çin’in ekonomisi, üçüncü çeyrekte beklenenin altında bir büyüme gösterdi. Temmuz ile Eylül arasında yıllık büyüme oranı %4.6 olarak gerçekleşti ve bu, bir önceki çeyrekteki %4.7 oranının altında kaldı. Bu rakam, 2024 yılı için belirlenen "yaklaşık %5" büyüme hedefinin de gerisinde kalıyor. Bazı analistler, tüketici talebini artırmak ve sıkıntılı gayrimenkul sektörünü canlandırmak için daha agresif önlemler alınmadığı sürece bu hedefin ulaşılabilir olmadığını düşünüyor.

Ekonomik Gelişmeler

Ulusal İstatistik Ofisi, ekonomik durumu "genel olarak istikrarlı ve sürekli ilerleme kaydeden" bir durumda tanımlarken, iç ve dış ekonomik zorluklara rağmen bu durumun devam ettiğini belirtti. Ancak, Covid kısıtlamalarının 2022’nin sonlarında kaldırılmasına rağmen, tüketici güveni düşük kalmaya devam ediyor ve gayrimenkul piyasası ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkiliyor.

Yılın ilk üç çeyreğinde Çin’in büyüme oranı %4.8 olarak kaydedildi. Eylül sonuyla biten çeyrekte ise ekonomik büyüme %0.9 oranında gerçekleşti, bu da bir önceki çeyrekteki %0.7'lik büyümeden bir artış sağladı.

Üretim ve Perakende Satış

Yılın ilk üç çeyreğinde, Çin’in sanayi üretimi %5.8 artarken, perakende satışlar %3.3 oranında büyüdü. Ancak, gayrimenkul yatırımları %10.1 oranında düşüş gösterdi ve yeni konut satışlarının değeri %22.7 geriledi, bu da konut sektöründeki zayıflığı ortaya koyuyor.

Bu hafta, Çin’in Eylül ayı ihracatı da keskin bir şekilde yavaşladı ve yıllık bazda yalnızca %2.4 artış gösterdi. Bu, Ağustos ayındaki %8.7’lik büyümenin çok altında kalıyor. İthalat da zayıf seyretti ve yalnızca %0.3 büyüdü, bu da tahminlerin altında kaldı.

Ekonomiyi Canlandırma Çabaları

Son haftalarda Çinli politika yapıcılar, ekonomik büyümeyi teşvik etmek amacıyla bir dizi önlem açıkladı. Bu önlemler arasında mevcut konutlar için ipotek oranlarının düşürülmesi ve bankaların rezerv gerekliliklerini azaltarak daha fazla kredi vermelerine olanak tanınması yer alıyor. 

Ancak, analistler ve borsa yatırımcıları, ekonomiyi önemli ölçüde canlandıracak büyük yeni teşvik planlarının henüz açıklanmadığını vurguluyor. Capital Economics'ten Zichun Huang, “Mali teşviklerden elde edilecek bir destek, bu yıl yıllık büyüme hedefini karşılamaya yardımcı olabilir, ancak bu, büyümenin gelecek yılın sonlarına doğru yeniden yavaşlamasını engellemeyecektir” dedi.

Gayrimenkul Sektörü ve Hükümet Önlemleri

Huang, perakende satışlar ve sanayi üretiminin iyileşmesine rağmen, gayrimenkul piyasasının hala duraklama içinde olduğunu ve konut satışlarının düşmeye devam ettiğini belirtti. Hükümetin, onaylanmış konut projeleri için finansmanı artırma gibi yeni önlemleri, sektör ve genel ekonomik faaliyetlerde önemli bir dönüşüm sağlamakta etkili olmayabilir.

Bankalardan Faiz İndirimi

Cuma günü, Çin'in büyük devlet bankaları mevduat faizlerini %0.1'e (talep mevduatları için) ve %1.1'e (uzun vadeli mevduatlar için) indirdi. Aynı zamanda, merkez bankası, devlet bankalarına şirketler ve büyük hissedarlar için hisse geri alım kredileri vermeleri için yönergeler yayınladı. Bu adım, son yıllarda zayıflayan Çin hisse piyasalarını stabilize etme çabasının bir parçası olarak değerlendiriliyor. 

Bu haberler, Şanghay borsasında %2.1, Shenzhen'de ise %2.4'lük bir artışa yol açtı. Şanghay endeksi, son üç ayda %9 değer kazanmış olsa da, daha önce açıklanan önlemler nedeniyle yükselişin ardından yatırımcıların büyük hükümet harcama girişimlerinin eksikliği nedeniyle hayal kırıklığına uğramasıyla gerilemişti.