Dünya

Dünyada iş bulmanın kolay olduğu en iyi şehirler!

Avrupa genelinde yerel halkın iş bulma olasılıklarına dair algıları büyük farklılık gösteriyor. İşte, bu farklılıkların sebepleri ve şehirler arasındaki derin uçurumlar...

Abone Ol

Avrupa'daki 83 şehir arasında, halkın yarısından azı iyi bir iş bulmanın kolay olduğuna inanıyor. Ancak bu oranlar, Avrupa Komisyonu'nun 2023'te yayımladığı Avrupa şehirlerindeki yaşam kalitesi raporuna göre şehirden şehre büyük değişiklik gösteriyor. Örneğin, Palermo'da bu konuda iyimser olanların oranı sadece %4 iken, Prag'da bu oran %79'a kadar çıkıyor.

Başkentlere bakıldığında, iş bulmanın kolay olduğunu düşünenlerin oranı oldukça farklılık gösteriyor. Prag, %79 ile bu konuda en yüksek oranı yakalarken, onu %72 ile Bratislava, %69 ile Oslo ve %68 ile Stockholm izliyor. Roma ise %20 ile en düşük orana sahip; onu %21 ile Atina ve %24 ile Madrid takip ediyor.

Avrupa'nın en büyük beş ekonomisine sahip başkentler arasında Paris ve Londra %61 oranıyla iş fırsatları konusunda en iyimser şehirler olarak öne çıkarken, Berlin %57 oranıyla onları yakından takip ediyor. Buna karşın, İspanya ve İtalya'nın başkentleri çok daha düşük bir güven sergileyerek alt sıralarda yer alıyor.

Güney ve güneydoğu Avrupa ülkelerinin başkentlerinde iş bulma konusunda çok daha az bir güven gözlenirken, kuzey ve orta-doğu Avrupa başkentleri daha olumlu bir bakış açısına sahip.

İtalya Alt Sıralarda

Prag (%79), iş bulmanın kolay olduğuna inananların oranı açısından liderliği sürdürürken, İtalya'nın Palermo şehrinde neredeyse kimse bu görüşü paylaşmıyor (%4). Palermo'nun yanı sıra diğer İtalyan şehirleri de düşük sıralarda yer alıyor; en alt beş şehirden dördünde iş bulmanın kolay olduğuna inananların oranı %20 veya daha az.

İspanyol şehirlerinde de benzer bir tablo var; dört şehrin tamamında iş bulmanın kolay olduğuna inananların oranı dörtte birin altında kalıyor.

Indeed'in EMEA ve APAC Ekonomik Araştırmalar Direktörü Pawel Adrjan'a göre, işsizlik oranlarının daha yüksek olduğu şehirlerde iş bulma konusunda daha düşük bir güven mevcut. Örneğin, ankette en düşük puanı alan Palermo (%4), aynı zamanda 2023'te %17 ile en yüksek işsizlik oranına sahipti. Buna karşın, %79 oranla en yüksek puana sahip Prag'da işsizlik oranı sadece %1,9 olarak kaydedildi.

Adrjan, şehirler arasındaki varyasyonun %49'unun (neredeyse yarısının) işsizlik oranlarındaki farklılıklarla açıklanabildiğini belirtti. İtalyan ve İspanyol şehirlerinde genellikle daha yüksek işsizlik oranları görüldü.

İyi İş Fırsatları Hayat Tatminini Artırıyor!

Rapora göre, bir şehirde iyi iş fırsatlarının olduğu algısı, o şehirde yaşamdan memnuniyetle ilişkilendiriliyor. Daha fazla insanın iş bulmanın kolay olduğunu düşündüğü şehirlerde, şehir yaşamından memnuniyet de daha yüksek seviyelerde. Ancak bu ilişkinin orta düzeyde (%51) olduğu belirtildi.

Euronews Business, iyi iş fırsatlarına dair algı ile kişisel iş durumu memnuniyeti arasında daha güçlü bir bağ olduğunu (yaklaşık %70) buldu. İnsanlar iyi bir iş bulmanın kolay olduğuna inandıklarında, mali durumlarından duydukları memnuniyet de genellikle artıyor.

Anket, Avrupa'daki 83 şehirden 71.000'den fazla kişiden gelen yanıtları içeriyor ve her şehirden en az 839 kişi katıldı.