Uluslararası Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları (İstanbul Fellowship) programının 6’ncısı Cevahir Otel’de yapılıyor. Bu yıl programa 60 ülkeden 345 yayıncı katılıyor. Programın 5’incisi geçen yıl Mart ayının ilk günlerinde yine aynı otelde yapılmıştı. O program, virüs salgınından önce fiziki olarak katıldığım son uluslararası toplantı idi. Fiziki toplantının sonuncusunu başarıyla yapan Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği(TBYM) bu yıl hibrit programla açılışı yaptı. Bütün olumsuz şartlara rağmen başarıyla gerçekleşen programın açılışına İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, İlim Yayma Vakfı Başkanı Bilal Erdoğan’ın yanı sıra kamu ve özel sektörün temsilcileri katıldı. Dünyanın farklı coğrafyalarından gelen yayıncılar da açılışta hazır bulundu.
İstanbul Fellowship bu yıl, odak ülke ve telif ödülleriyle daha da güçlenmiş. İlk odak ülke olarak Azerbaycan seçilmiş. Odak ülkenin Azerbaycan olması salonda büyük heyecana vesile oldu. Bütün konuşmacılar, Azerbaycan’ın Karabağ’ı kurtarma başarısına atıf yaparak sevinçlerini ifade ettiler. Uluslararası bir toplantıda konuşmaların aynı minvalde olması “biraz fazla biz bize mi olduk” diye düşündürdü. Dünyanın 60 ülkesinden geniş bir katılımın olduğu programda mutluluğunuzu ifade edebilirsiniz, ancak çok da fazla aile içi kalmamak gerek. Elbette içinde Türkiye ve Azerbaycan’ın geçtiği konuşmalarda davranmamızdan tabii bir şey olamaz. Ancak konuşmaları hedef kitleyi de dikkate alarak yapmak lazım. Nitekim Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Ord. Prof. Dr. İsa Habibbeyli muhtevası çok güzel olmakla beraber, bir açılış konuşmasını aşan uzunlukta bir hitapta bulundu. Bu konuşma, protokol konuşmalarından sonra programın özel açılış konuşması olarak yapılsa çok isabetli olurdu. Bu küçük nazarlık durumları böyle başarılı bir çalışmaya halel getirmez, ben sadece dikkat çekmek istedim.
Azerbaycan, gala yemeğine de damga vurdu. Bütün katılımcılara Azerbaycan yemekleri ikram edilirken, ülkeden gelen bir sanatçı ortak türkülerimizi seslendirdi. Bu yıl ilki verilen İstanbul Telif Ödülleri de sahiplerini buldu. Ödül kategorilerinde İstanbul Valiliği, İstanbul Ticaret Odası, YAYFED gibi özel ödüllerin olması yapılan işin değerini arttırmıştır. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya konuşmasında bu çalışmaya çok büyük önem verdiklerini ifade etti. Sayın Vali’nin İstanbul’un marka değerine katkı sunan kültür sanat projesinin hamisi olması sevindirici ve takdire şayan bir durumdur. Kültür sanat, tarihin her döneminde desteklerle güçlenmiştir. Nitekim konuşmasında Vali Yerlikaya, “ Dünya bir kitap olsa, onun en güzel sayfası ya da şehirler bir şiir olsa, onun en güzel, en duygu yüklü mısraları İstanbul olurdu” diyerek hem bu şehrin önemine hem de kültürün önemine vurgu yaptı.
İstanbul Telif Ödüllerinde birinciliği Lübnanlı bir yayıncı aldı. Diğer ödüller Yunanistan, Kosova ve Azerbaycan’a gitti.
Sıkıntılı zamanlarda bu başarılı organizasyonu yapan Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği’ni, Başkan Mustafa Doğru’yu, Koordinasyon Kurulu Başkanı Yusuf Ünal’ı ve destek veren herkesi kutluyorum.