Gündem

Dünya Odalar Federasyonu'nun "Avrupa ve Asya Zirvesi" İstanbul'da başladı

Dünya Odalar Federasyonu'nun (WCF) "İklim Değişikliği İçin İşbirlikçi Yaklaşım" ana temasıyla düzenlediği Avrupa ve Asya Zirvesi, İstanbul'da başladı. Zirveye, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un da katılımı ile uluslararası iş dünyasından 62 ülkeden 800'den fazla iş insanı bir araya geldi.

Abone Ol

Zirvenin açılışında konuşan WCF ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul'un kıtaları birleştiren en önemli iş merkezlerinden biri olduğunu belirtti. "Yeni seçilen Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Başkanı olarak bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapmak benim için bir ayrıcalıktır" diyerek, şehrin zirve için mükemmel bir yer olduğunu vurguladı.

İş Dünyasının Rolü

Hisarcıklıoğlu, ICC'nin ticaret ve iş dünyası aracılığıyla ülkeler arasında köprüler kurarak barış ve refah sağladığını ifade etti. Orta Doğu ve Ukrayna'daki çatışmaların etkileri karşısında iş dünyasının istikrarı teşvik etmedeki rolüne dikkat çekerek, bu bölgelerdeki iş dünyası ile dayanışma içinde olunması gerektiğini söyledi.

Serbest ve Adil Ticaret Vurgusu

Serbest ve adil ticaretin ICC ve WCF için önemli bir öncelik olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Küresel ticaret ve işletmeleri, özellikle de KOBİ'leri tehdit eden korumacılığın yükselişinden büyük endişe duyuyoruz" dedi. DTÖ'nün reforme edilmesi gerektiğini belirterek, bu kuralların istikrar sağladığını ve iş dünyasının bu değişiklikleri desteklemesi gerektiğini ifade etti.

Kadınların Rolü

Hisarcıklıoğlu, kadınların iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında önemli bir rol oynadığını belirterek, kadınların daha fazla yer aldığı ulusal parlamentoların daha güçlü iklim politikaları geçirdiğini söyledi. "Kadınların doğal kaynak yönetimi ve koruma çabalarının ön saflarında yer aldığını" kaydeden Hisarcıklıoğlu, kadın girişimcileri desteklemenin daha sürdürülebilir işletmeler ve adil bir gelecek yaratılması anlamına geleceğini vurguladı.

Zirvenin Hedefleri

Zirvenin "İklim Değişikliği İçin İşbirlikçi Yaklaşım" teması ile düzenlendiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "İleriye dönük olarak bu zirve sadece bir başlangıçtır. COP29, Kasım 2024'te Azerbaycan'da gerçekleştirilecek ve bugünkü zirve bu büyük çabanın bir parçasıdır" dedi.

Dünya Odalar Federasyonu çatısı altında gerçek bir değişimi yönlendirebileceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, "Daha temiz, daha yeşil ve doğayla daha uyumlu bir iş döngüsü kurmalıyız" ifadelerini kullandı.

ICC ve Sürdürülebilirlik

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Başkanı Philippe Varin de zirvede yaptığı konuşmada, iklim değişikliğine karşı işbirliği içinde mücadele etmenin önemine vurgu yaptı. Varin, yeşil dönüşüm ve karbon nötr ekonomiye geçiş için özel sektörün de devrede olması gerektiğini belirterek, bankaların yeşil projelere yatırım yapması gerektiğini ifade etti.

Zirve Programı

Zirvede, net sıfır emisyona geçiş, iklim teknolojileri, inovasyon ve iklim değişikliğinin finansmanı konuları tartışılacak. Ayrıca, WCF bünyesinde faaliyet gösterecek Kadın Ağı'nın ilk zirvesi gerçekleştirilecek. Panellerde, küresel ekonomik dönüşümde odaların rolü, sürdürülebilir kalkınma için teknoloji kullanımı ve iklim finansmanının iyileştirilmesi gibi konular ele alınacak.

Zirve, Türkiye’nin tanıtımı için sosyal etkinliklerle de desteklenecek.