Sağlık

DSÖ'den obezite uyarısı! Türkiye'de yüzde 94'e ulaşabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Türkiye, obezite artış hızının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Obezite, günümüzde sağlık alanında önemli bir tehdit oluşturmakta ve 2060 yılı itibarıyla dünya genelinde obezite oranının yüzde 70, Türkiye'de ise yüzde 94'e ulaşacağı öngörülüyor.

Abone Ol

Hipertansiyon ve Ateroskleroz Derneği Başkanı ve eproBes Projesi yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Erdine, Türkiye'deki obezite oranının endişe verici boyutlarda olduğunu vurgulayarak, "Türkiye’nin yüzde 20’si obez, yüzde 35’i ise aşırı kilolu. Ancak 2060’ta obezitenin dünyada yüzde 70, ülkemizde ise yüzde 94’e ulaşması bekleniyor" ifadelerini kullandı. Bu veriler, obezitenin yalnızca bireyler için değil, aynı zamanda sağlık sistemleri için de büyük bir tehdit oluşturduğunu göstermektedir.

Obeziteyi Önleme Çabaları

İspanya Cordoba Üniversitesi'nden Prof. Dr. Manuel Tena-Sempere, obezitenin "pandemi" olarak nitelendirilebileceğini belirterek, "Bunu anne karnından başlayarak nasıl önleyebiliriz? Bu araştırma sonuçları ile doktorlar, sağlık otoriteleri, aileler ve öğretmenlere yönelik neler yapılması gerektiği hakkında materyaller hazırlanacak" dedi. Araştırma sonuçları, toplumda obezite ile mücadele için stratejiler geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca, gıda endüstrisinin obezite üzerindeki etkisinin önemine dikkat çeken Tena-Sempere, "30 yıl önce yüksek yağ tüketiminin önemi vurgulanıyordu. Şu anda ise şekerin daha önemli olduğu söyleniyor. Bence ikisi de doğru" diyerek bu iki faktörün de obezite üzerindeki rolünü vurguladı.

Yapay Zekânın Rolü

Yapay Zekâ Araştırmacısı Peter Atanasov, obezitenin çevresel, genetik ve sosyoekonomik faktörlerin etkili olduğu karmaşık bir yapı olduğunu belirtti. Atanasov, “Yapay zekâ yöntemleri ile bu faktörleri değerlendirip basit bir şekilde nelerin yapılması gerektiğini belirlemeyi amaçlıyoruz. Bu karmaşık veriler en yalın haliyle bize iletilecek ve ne yapmamız gerektiğini söyleyecek” dedi. Yapay zeka uygulamalarının obezite ile mücadelede etkin bir araç olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.