Dostlarımızın ekseriyeti hangi renkte?

Abone Ol

En çok birlikte bulunduklarımız, gönlümüzü gönlüne bağladıklarımızdır. Yanlarında gönlümüzü eğlediklerimizdir. Zihnimizde yer verdiklerimizdir. Onların rengine rengimizi kattıklarımızdır. Birlikte olmaktan hiç konuşmasak bile keyif aldıklarımızdır. Bu dostlarımızla geçirdiğimiz her zaman, bizi birbirimize daha çok yaklaştırırken daha çok benzeştirir. Bizler bir yol ve yolculuk içinde ilerlerken, eğer üstün bir dava ve ideal sahibi değilsek, durumlar, kişiler ve olaylar bizi etkiler ve o duruma uygun zihnimizde ve gönlümüzde biriktirdiklerimize uygun bir davranış ortaya çıkar. O zamana kadar etkilendiğimiz insanların onayladığı şeyler daha çok bizde yerleşir. Onları modeller ve birlikte düşünüp birlikte hareket ettiğimizi ifade eden tutum içinde oluruz. Çünkü birlikte bulunmak bizim tepkilerimizi ve değerlerimizi yaklaştırır, benzeştirir. “Kartallar gibi uçmak istiyorsan sürüngenlerle oturup kalkmamalısın çünkü insan arkadaşına benzemeye meyillidir.” sözümde ifade etiğim gibi.

Peki, bu dostlar ve bu gidiş bizi hangi yola sevk ediyor? Bu gidişin bana, neslime, geleceğime tesiri nedir? Durup düşünme nimeti o topluluk içinde yoksa, günü birlik hazlar ve konfor ağırlıklı bir yaşama biçimi bizi kuşatır ve göz açtırmadan koşar adım yürütür. Her yolculuk, kendi gerekçelerini kişilere yükler. Bir şey gönülde yer bulursa, savunması da onunla beraber yer bulur. Bir durumu ya da bir fikri düşünmeden savunmaya devam edersek, gerekçelerimizin gönülde ne kadar derinden bizi etkilediğine göre cümlelerimiz ağırlık kazanır. Israrımız bizi bir tarafa yaklaştırırken diğer tarafa uzaklaştırır.

Dualarımıza göre bu eylemler hız kazanır ya da hızları kesilir. Dua, ne olmak ve nerede durmak istediğimizin açılımıdır. Farkındalık kazanmışların fiili ve kavli duası, insanın iradesinin ve duygularının sağlam bir limana sığınması gibidir. Dua, soruların sonucudur ve doğru sorular doğru cevabın güzellik dolu yolcularıdır.

Ya İlâhi (c.c), biz acizliği sabit, Senin sevgiyle yarattığın kullarınız. Bizim zihnimizi, gönlümüzü, akıl ve irademizi, Senin yolunda boynu tevazu ile eğilmiş ve gönülden teslim olmuş kullarının taşıdığı nimetlerimiz olarak Sana has kıl. Sorularımızı doğru yap ve cevabı Sen ol Allah’ım (c.c). Dostlarımızı ve tercihlerimizi, sevdiklerinden seçtir. Doğru dil ve anlayışla, doğru ilim ve ahlakı bizde bulundur. Gönlümüzü tecellin ile şenlendir. Yaratılıştan zaten temiz olan fıtratımızın, yanlış tercihlerimizde üzerine yaptığımız ağırlıklardan olabildiğince arınmasına vesile olacak niyet, dua ve çabayı bizde bulundurarak ve hayırlı sonuçlar halk ederek bizi ödüllendir ey Rahmeti Rahman.