1944 Bretton Woods ile 1 ons altın 35 dolar olarak belirlenmişti. Bugün 1 ons altın 1802 dolar. Yani 1971'de sistemin çökmesinden sonra dolar altın üzerinden 51 kat değer kaybetti. Rezerv para olması ve tüm dünyanın ihtiyacına binaen basılması nedeniyle, Amerika'nın hemen hemen dünya ticareti için bastığı her 3 dolar için 1 dolar senyoraj hakkı olarak kendine basmasından dolayı sürdürülemez bir soygun sistemi oluşturuldu.
1971'den bu yana bu soyguna her isyan edeni gerek ekonomik, sosyal, siyasal müdahalelerle gerekse acı güç kullanıp işgallerle yok eden ABD, 2020 yılında pandemiyle bastığı trilyonlarca dolarla sistemi çökertecek bir işe kalkışıp 2021 yılında başlayan ve 2022 yılı itibariyle artık tüm dünyada krize dönüşen bir süreçle sonun başlangıcına "merhaba" dedi.
Yıllardır dünyayı sömürmesine rağmen her geçen gün gücünü kaybeden ABD'ye karşı, adım adım dünyanın bir numaralı ekonomisi olmaya yaklaşan Çin ile dünyanın en önemli ikinci ekonomik bölgesi olan, Avrupa'nın enerji anlamında fişini çekmeye muktedir durumdaki Rusya'nın liderlik etmesi, yükselen Asya güçlerini de siyasi bloklaşma olmadan dahi rezerv para konusunda kimsenin bir diğerini soyamayacağı adil bir sistemin kuruluşu hususunda işbirliğine itiyor.
Amerika'nın 80 yıllık ayarını kaçırdığı istismarı ve zorbalığı, dünya tarihinde ilk defa bir baskıcı güç ya da siyasi kamplaşma olmaksızın ortak bir rezerv para oluşumu hususunda, dünyanın itici gücü Batı'yı oyun dışında bırakacak şekilde adil bir inisiyatifin oluşturulmasına sebep oluyor.
Sürecin, hızla dünyayı kavuran enflasyonun, FED tarafından uygulanan ve tam anlamıyla yaraya çare olmayan faiz artışlarıyla başlayan sıkılaştırıcı para politikalarının sebep olacağı bir borsa krizi sonrası ya da bunun ortaya çıkmaması için daha erkene alınması muhtemel tekrar genişlemeci para politikalarına dönülmesiyle hızlanacağını, enflasyonun rayından çıkması sonrası oluşacak bir kaos ile de daha netleşeceğini düşünüyorum.
ABD bankalarında hane halkına ait olan ve uykuda bekleyen 4,7 trilyon dolar civarı paranın, muhtemel bir genişlemeci para politikasının hayata geçmesi halinde harekete geçerek, ABD'yi 150 yıldır görmediği bir enflasyon cenderesine sürüklemesi ve yukarıda bahsedilen inisiyatifin, vakti zamanında Bretton Woods'da Keynes tarafından önerilen fakat savaşın galibi olan ABD tarafından kabul edilmeyen adil bir ortak para biriminin dijital versiyon ile günümüze uyarlayarak dünyaya teklif etmesi halinde doları tahtından uzaklaştırması güçlü bir ihtimal olarak karşımıza çıkıyor.
Yeni düzenin ortaya çıkışında ve geçiş sürecinde 2 merkezi sütunun karşımıza çıkması muhtemel. Birincisi 2021 yılsonuna kadar 100 milyar dolarlık, 2022 ilk çeyreğinden sonra ise ortalama 500 milyar dolarlık türev ürünlerle baskılanan altın, diğeri ise türev işlemlere açılmasıyla üzerinde ciddi baskı kurulan dijital dünyanın kralı olan bitcoin.
Sürecin detayları ile anlaşılması için aynı çerçeve içinde farklı teoriler sahip iki ismin bu dönemde yakından takip edilmesini öneriyorum. Ana akım medyada pek bulamayacağınız analizlere sahip bu iki önemli isimden birincisi Hamza Yardımcıoğlu, diğeri ise muhterem hocamız Ramazan Kurtoğlu. Özellikle güncel YouTube programlarını kaçırmamanızı ve mümkünse birkaç yıl önceden alıp günümüze kadar olan yayınlarını dikkatle izlemenizi tavsiye ederim.