Ekonomi

Dolar-Euro kuru yeni haftaya nasıl başladı? Gözler ABD enflasyonunda

Dolar - Euro kaç TL? 12 Ağustos dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalar arası piyasada döviz kurlarında, dolar ve euro alış-satış fiyatlarında son durum...

Abone Ol

Hazal Mihrace Göksun - Muhabir

Dolar/TL kuru, veri açısından yoğun geçecek haftaya sakin seyirde 33,54 TL'den başlarken, Euro/TL ise 36,63 TL'den işlem görmeye başladı. Bu hafta içeride cari açık ve Piyasa Katılımcıları Anketi takip edilecek, dışarıda ise kritik ABD enflasyon verisi açıklanacak.

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılının üçüncü enflasyon raporunu açıkladı ve yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak korudu. TCMB Başkanı Fatih Karahan, sıkı para politikasının enflasyonda belirgin bir gerileme görülene kadar devam edeceğini vurguladı. Ekonomistler, TCMB'nin bu şahin duruşunu olumlu karşıladı.

Döviz Kurlarında Performans

Serbest piyasada dolar bugün saat 09:30 itibariyle 33,5730 TL’den alınıp 33,5890 TL’ye satılırken, Euro ise 36,6747 TL’den alınıp 36,7107 TL’den işlem görüyor. Sterlin ise 42,9329 TL’den işlem görmeye başladı. Dolar ve Euro, güne yüzde 0,16'lık bir yükselişle başlarken, sterlin de benzer şekilde hafif bir artış gösterdi.

Ağustos ayının başından bu yana dolar 0,44 TL artarak yüzde 1,32 değer kazanırken, Euro 0,87 TL artarak yüzde 2,44 oranında değer kazandı. Sterlin ise bu dönemde 0,60 TL artarak yüzde 1,43 değer kazandı.

ABD Enflasyonu Bekleniyor

Küresel piyasalar, bu hafta açıklanacak ABD enflasyon verilerine odaklanmış durumda. Çarşamba günü açıklanacak olan verinin aylık yüzde 0,2 artması, yıllık enflasyonun ise yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Geçtiğimiz hafta beklentilerin altında gelen ABD imalat verileri ve istihdam rakamları küresel piyasalarda resesyon endişelerini artırmıştı.

TCMB ve Kore Merkez Bankası'ndan Swap Anlaşması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Kore Merkez Bankası, Türk Lirası-Kore wonu ikili para takası (swap) anlaşmasını yeniledi. Anlaşma, güncel döviz kurlarını yansıtacak şekilde 56 milyar TL veya 2,3 trilyon Kore wonu değerinde yerel para birimi takasına imkân sağlayacak. Bu hafta içeride işsizlik oranı ve perakende satışlar verileri takip edilecek.

Saat 09:29 itibarıyla döviz kuru: