Gündem

DMM, “Urla’daki yangının başlama anında kaydedildiği” iddiasını yalanladı

Sosyal medyada Urla'daki yangının başlangıcını gösterdiği iddia edilen video, 2023'te mangal nedeniyle çıkan bir yangına ait olduğu tespit edildi. İzmir'deki mevcut yangınlar ise elektrik tellerinin kopmasından kaynaklanıyor. Ayrıca, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de iddiaların asılsız olduğunu açıkladı.

Abone Ol

Hazal Mihrace Göksun - Muhabir

İzmir'in Urla ilçesi ve Karşıyaka ilçesi Yamanlar Dağı Karatepe mevkiinde meydana gelen orman yangınları, sosyal medyada paylaşılan bir video nedeniyle gündeme geldi.

Videonun Urla'daki yangının başlangıç anını gösterdiği iddia ediliyor. İçerikte, "İzmir Urla’da hafta sonu çıkan yangının başlama görüntüleri. Rüzgarlı havada piknik yapan 4 kişi, yaktıkları ateşi söndüremeyince ciğerlerimizi yaktılar." şeklinde bir açıklama bulunuyor.

Ancak yapılan incelemeler, videonun aslında 2023 yılının Eylül ayında İzmir Urla'da mangal yaparken çıkan bir yangını gösterdiğini ortaya koydu. Sosyal medyada dolaşan video, geçmişte çeşitli haber mecralarında ve sosyal medya platformlarında yer almış.

Ayrıca, Urla'daki güncel yangınların nedeni hakkında İzmir Valisi Süleyman Elban, yangınların elektrik tellerinin kopmasından kaynaklandığını belirtmişti. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada, sosyal medyada yayılan video ve iddiaların asılsız olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında yer alan görüntülerin, 'Urla'daki yangının başlama anında kaydedildiği' yönündeki iddialar doğru değildir. Yapılan incelemeler sonucunda, Ağustos 2024 tarihinde Menderes ve Urla'da çıkan yangının elektrik tellerinin kopması sonucu çıktığı belirlenmiştir. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz." denildi.

Sonuç olarak, Urla'daki son yangının başlangıç anını gösterdiği iddia edilen video gerçeği yansıtmamaktadır.