Sağlık

Diz ağrısının üç ana nedeni! Bu belirtilere dikkat

Diz ağrısı, özellikle merdiven inip çıkarken, çömelirken ya da yürürken günlük yaşamı zorlaştırabilir. Peki, diz ağrısının temel nedenleri nelerdir?

Abone Ol

Nihat Nasır – Diriliş Postası

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mirza Zafer Dağtaş, diz ağrısına neden olan başlıca sorunlara dikkat çekiyor. İşte diz ağrısının 3 yaygın nedeni:

 1. Menisküs yırtıkları

Diz eklemi içinde bulunan C şeklindeki kıkırdaklar, ani hareketler ve zorlanmalar sonucu yırtılabilir. Menisküs yırtıklarının en yaygın belirtisi, diz hareketleri sırasında artan ağrıdır. Bu yırtıklar zamanında tedavi edilmezse, eklem kıkırdağına zarar verip kireçlenmeye yol açabilir. Menisküs yırtığı tedavisinde artroskopik yöntemle yapılan cerrahiler sayesinde hasta hızla iyileşebilir. Menisküs tamir edilirse gelecekte kireçlenme riski azaltılır.

 2. Kıkırdak hasarı

İlerleyen yaş veya travmalar kıkırdakların aşınmasına ve diz ağrısına yol açabilir. Kıkırdak hasarı, diz eklemindeki kıkırdağın yapısının bozulmasıyla oluşur. Kıkırdak hasarı olan hastalarda, diz içi enjeksiyonlar ve cerrahi yöntemlerle ağrı kontrol altına alınabilir. Doç. Dr. Dağtaş, tedavinin başarılı olması için sabırlı olunması gerektiğini vurguluyor.

 3. Kireçlenme (osteoartrit)

Diz kireçlenmesi, kıkırdağın tamamen aşınması sonucu ortaya çıkan bir eklem hastalığıdır. Ağrının yanı sıra dizde sertlik ve şişlik görülebilir. Kireçlenme tedavisinde, kısmi ya da total diz protezi uygulanarak hastanın ağrısız bir yaşam sürmesi sağlanır. Son yıllarda robot yardımlı protez cerrahisi ile daha hassas ve uzun ömürlü protezler kullanılmaktadır.

 Diz ağrılarında erken teşhis ve tedavi önemli

Diz ağrısı şikayetiniz varsa, “nasılsa geçer” dememelisiniz. Ağrı birkaç gün içinde geçmezse ve diz hareketlerinde kısıtlanma başladıysa mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.