Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram, Divan edebiyatımızın 300 şairinin 1500’den fazla beytini damıtarak, gerçek şiir, gerçek aşk, gerçek sanat ve gerçek bir kültür hazinesi hazırladı.
Eseri, Samsun İlkadım Belediyesi, Divan Şiiriyle Değerler Eğitimi; Ebedname, Edebname ve Aşkname isimleriyle üçlü kitap seti olarak okuyucularıyla buluşturdu.
Yavuz Hoca, Türkiye’de eşi benzeri olmayan bu üç eseri ile okuyanın, özellikle gençlerin, divan şiirine, hayata, sanata, şiire, farklı ve zengin bakış açıları geliştirebilmelerine katkı sağlayabilmeyi arzu ettiğini söylüyor.
Yine bu mümtaz şaheser, aşka doğru anlamlar yüklemek, aşk ve güzellik tasavvurunda yeni ve sağlıklı değerlendirmeler yapmak, iletişimi ve konuşmayı renklendirmek, ilgi çekici, ikna edici ve hazırcevap olmak, hayatı daha iyi anlamlandırarak; farklı alanlarını görebilmek, günlük hayat ile edebi metinler arasında ilgi kurarak söze hikmet kazandırmak, divan şiirini ve şairlerini farklı yönleriyle tanımak, hayal gücünü ve kurgulama yeteneğini geliştirmek, bilgi ve birikim transferini gerçekleştirebilmek, empati alışkanlığını geliştirmek gibi unutulmuş kıymetlerimizi yeniden hatırlatarak medeniyetimizin temellerini günümüze taşımayı hedefliyor.
Üçlü kitap setinin ilk eseri, EBEDNÂME; Dinî ve Ahlâkî Değerler’de;
Başta Allah ve Peygamber Sevgisi, Adalet, Hakkaniyet, Ah Almamak, Sabır, gayret, Ümit, Fânî Dünya, Geçen Ömürden Ders Almak, Kader, Kanâ‘at, Tevâzu, Makam, Mevki, Şöhret, İbretle Bakmak, Gençliğin Değerini Bilmek, İdeal İnsan, Ölümden Ders Çıkarmak, Temiz Kalpli Olmak gibi konular divan şiirinden örneklerle,
İkinci eser, EDEBNÂME; Sosyal ve Kültürel Değerler’de;
Görünüşe, Gösterişe Değer Vermemek, Gam, Keder, Bakış Açısı, Zamanı Doğru Okumak, Hayâl ve Gerçek, İlim İrfan Sahibi Olmak, Sadâkat, Vefâ, Şiir ve Sözün Değeri, Sözünü Bilmek, Sözünde Durmak, Sır Tutmak, Minnet Etmemek, İstiğnâ ve Ferâgat, Cömertlik, İyi Huyluluk, Kalp Kırmamak, Güler Yüzlülük, Dostluk ve Arkadaşlık, Empati, Mertlik, Başkasının Ayıbını Araştırmamak, Hüner Sahibi Olmak, Vatan ve Memleket Sevgisi gibi konular,
Üçüncü eser AŞKNÂME; Bir Değer Olarak Aşk’ta ise,
Aşk ve Muhabbet, Âşık, Ayrılık, Gözyaşı, Meşhûr Âşıklar, Kıskançlık, Dikensiz Gül – Hatasız Kul, Âşık ileMa’şûk, Ma’şûk, Güzele ve Güzelliğe Karşı İhtiyatlı Olmak, Vuslat, Nezâket ve İltifat, Üslûp, Edeb, Âdâb, Gerçek Sultanlık gibi cevherler, üzerinden tozları silinerek müstesna şairlerimizin şiirleriyle parlatılarak rafine hale getiriyor.
Bilindiği gibi ‘Değerler Eğitimi’, Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Hizmet Vakfı arasındaki protokol ile geçtiğimiz yıl uygulamaya konulmuştu.
Bu protokol ile öğrencilere seminer şeklinde verilmesi planlanan ‘Değerler Eğitimi’ için bu müstesna eser, muazzam bir kaynak kitap olacak çap ve muhtevadadır.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Yavuz Bayram Hocamızın ‘Divan Şiiriyle Değerler Eğitimi’ eserini layıkıyla değerlendireceğini ümit ediyorum.