Politika

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM marjında kritik diplomatik temaslarda bulunacak

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurul yüksek düzeyli haftası marjında Medeniyetler İttifakı, İslam İşbirliği Teşkilatı, Astana Süreci ve CELAC Dörtlüsü gibi önemli toplantılara katılım gösterecek. Türkiye’nin küresel hoşgörüsüzlükle mücadeledeki kararlılığını vurgulayacak olan Fidan, Filistin meselesi ve Suriye’deki siyasi çözüm çabalarına yönelik destek mesajları verecek.

Abone Ol

Hazal Mihrace Göksun - Muhabir

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu’nun yüksek düzeyli haftasında önemli temaslarda bulunmak üzere 27 Eylül 2024 tarihinde bir dizi diplomatik toplantıya katılacak. Fidan’ın temasları, Türkiye’nin küresel barış, hoşgörü ve kültürler arası diyaloğu teşvik eden vizyonunu uluslararası kamuoyuna aktarmayı hedefliyor.

MEDENİYETLER İTTİFAKI BAKANLAR TOPLANTISI

Fidan’ın gün içerisindeki ilk teması, Medeniyetler İttifakı (Mİ) Dostlar Grubu Bakanlar Toplantısı olacak. İttifakın İspanya ile birlikte ortak sunucusu olan Türkiye, bu girişimin temel yapı taşlarından birini oluşturuyor. Fidan’ın bu toplantıda açılış konuşmasını yaparak dünyada artan hoşgörüsüzlük, İslamofobi, yabancı düşmanlığı ve ırkçılık gibi olumsuz eğilimlere dikkat çekmesi bekleniyor. Türkiye’nin, bu eğilimlerle mücadele amacıyla Medeniyetler İttifakı kapsamında yürütülen çalışmalara verdiği desteğin altını çizecek olan Fidan, uluslararası toplumun bu konularda ortak bir duruş sergilemesinin önemine vurgu yapacak.

Medeniyetler İttifakı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin İspanya Başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero’nun 2005 yılında başlattığı bir girişim olarak BM çatısı altında faaliyet gösteriyor. Toplantıda, 2024-2026 Eylem Planı’nın duyurulması ve kültürler ile inançlar arası diyaloğun daha da geliştirilmesi bekleniyor. Ayrıca nefret söylemiyle mücadele ve inanç temelli ayrımcılığın ortadan kaldırılması da toplantının gündem maddeleri arasında yer alacak.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI YILLIK KOORDİNASYON TOPLANTISI

Fidan’ın bir diğer önemli durağı, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Yıllık Koordinasyon Toplantısı olacak. Her yıl BM Genel Kurulu marjında gerçekleştirilen bu toplantıda, özellikle Filistin meselesi ele alınacak. İİT’in kuruluş amaçlarından biri olan Filistin davasının, toplantının ana gündem maddesi olması bekleniyor. Fidan’ın, Türkiye'nin Filistin halkının haklarının savunulmasındaki kararlı duruşunu yinelemesi ve iki devletli çözümün Ortadoğu’da barışın teminatı olduğuna vurgu yapması bekleniyor. Ayrıca, Filistin Devleti’nin daha fazla ülke tarafından tanınması ve Gazze'de kalıcı ateşkes sağlanması için uluslararası toplumun iş birliği yapmasının gerekliliği üzerine durulacak.

TÜRKİYE - CELAC DÖRTLÜSÜ DIŞİŞLERİ BAKANLARI BEŞİNCİ TOPLANTISI

Fidan, Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) Dörtlüsü’nün Honduras’ın ev sahipliğinde düzenleyeceği beşinci dışişleri bakanları toplantısına da katılacak. Saint Vincent ve Grenadinler, Honduras, Kolombiya ve Grenada’nın temsilcilerinin yer alacağı toplantıda, Türkiye’nin bölge ile olan siyasi ve ekonomik ilişkileri ele alınacak. Türkiye’nin Latin Amerika ve Karayip ülkeleriyle son yıllarda artan ticaret hacmi ve ekonomik iş birlikleri de bu toplantıda masaya yatırılacak. Fidan’ın, Türkiye-CELAC ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik adımlar ve enerji, tarım, savunma sanayii gibi alanlarda ekonomik ortaklıkların genişletilmesi için somut önerilerde bulunması bekleniyor. Ayrıca, Türkiye’nin Latin Amerika ve Karayipler ile eğitim, kültür ve kalkınma iş birliği konularında yaptığı çalışmalara da değinilecek.

ASTANA PLATFORMU TOPLANTISI

Dışişleri Bakanı Fidan’ın bir diğer önemli teması ise Astana Süreci kapsamındaki dışişleri bakanları toplantısı olacak. Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla Türkiye, İran ve Rusya tarafından yürütülen Astana Süreci’nin önemine vurgu yapılacak olan toplantıya, BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen de katılacak. Toplantıda Suriye'deki mevcut siyasi, güvenlik ve insani durum değerlendirilecek; özellikle bölgedeki istikrarsızlık ortamının önüne geçilmesi için taraflar arasında iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanacak. Fidan’ın, Türkiye’nin Suriye’de siyasi çözüm sürecine verdiği desteği yineleyerek, sahada artan terör tehditlerine ve DEAŞ’ın faaliyetlerine dikkat çekmesi bekleniyor.

Toplantılarda, İsrail’in Suriye sahasındaki saldırılarının, bölgedeki şiddet sarmalını daha da derinleştirmesini önlemek amacıyla uluslararası toplumun itidal çağrısı yapacağı da belirtiliyor.

DENİZ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ ANTLAŞMASI

Fidan, BM Genel Kurulu marjında, ulusal yetki alanları dışında deniz biyolojik çeşitliliğinin korunmasına yönelik hazırlanan uluslararası antlaşmaya taraf olunmasına ilişkin imza sürecini başlatacak. Türkiye, bu antlaşmayla denizlerin sürdürülebilir kullanımı ve biyolojik çeşitliliğin korunması konusunda küresel çabalara katkı sunmayı amaçlıyor.