29 Ekim’de Türkiye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı İstanbul Havalimanı’yla ilgili daha en başta “havalimanının zamanında açılamayacağı” yönünde haber yapan dış medya, karalama kampanyalarını farklı şekillerde yürütmeye devam ediyor. Projenin açılış tarihiyle ilgili foyası ortaya çıkan dış medya bu kez yaptıkları yalan haberlere Türkiye’nin bu dev hamlesini manipülatif rakamlarla sunulan işçi ölümleri ve doğaya zarar verildiği yönündeki karalama kampanyalarıyla vurmaya çalışıyor. İstanbul Havalimanı, 3 Mayıs 2013 tarihinde yapılan ihalesinden sadece 25 gün sonra başlatılan Gezi Parkı kalkışması ve aynı yıl 17/25 Aralık kumpasları, son olarak da 15 Temmuz 2016’daki FETÖ’nün başarısız darbe girişimiyle engellenmeye çalışılsa da cumhuriyetin 95. yıl dönümünde görkemli bir törenle resmi olarak açıldı.
ŞANTİYE ALANINA OHAL BENZETMESİ
İstanbul Havalimanı’nın 5 yıldır yürütülen engelleme operasyonlarına rağmen vaktinde bitirilmesinden rahatsızlık duyan dış basın, yayınlarında, havalimanının finansal ve teknik detaylarının yanı sıra manipülasyon içerikli haberlere geniş yer ayırdı. Yine DW Türkçe’nin 18 Eylül 2018 tarihli “İstanbul’da panzerler eşliğinde havalimanı inşaatı” başlıklı haberinde, “İstanbul’daki üçüncü havalimanı inşaatı işçileri, insani koşullar altında çalışmadıkları gerekçesiyle eylem başlattı. Gözaltılara karşın mücadelelerini sürdürmekte kararlı olan işçilere göre, şantiye OHAL bölgesi gibi.” denildi.
“DOĞAYA ZARAR VERDİĞİ” İDDİASI
DW Türkçe’nin aynı tarihli “Yeni havalimanının adı İstanbul” başlıklı haberinde de “Hükümetin İstanbul’u havacılık açısından küresel bir merkez haline getireceğini savunduğu havalimanı temellerinin atıldığı Haziran 2014’ten bu yana çevreye verdiği zarar, İstanbul’a getireceği yük ve inşaat alanındaki işçi ölümleri nedeni ile yoğun eleştirilerin hedefi oldu.” ifadeleri kullanıldı.