Hamas liderleri İsmail Heniyye ve Yahya es-Sinvar’ın arka arkaya şehit olmalarının hem hareket hem de Gazze Şeridi’nde devam eden savaş ve Filistin’in işgale karşı mücadelesi üzerinde mutlaka etkileri olacaktır.
Fakat Yahya es-Sinvar’ın şehit olmasıyla birlikte Hamas’ın teslim bayrağı çekeceğini ve Netanyahu’nun dayattığı koşullarda bir ateşkesi kabul edeceğini zanneden yanılır.
Ayrıca Gazze Şeridi’nde ateşkes ilan edilse ve savaş sona erse bile Filistin topraklarında işgal devam ettiği sürece direniş de var olacak.
Hamas’ın daha önce kamuoyuna açıkladığı ateşkes şartlarında herhangi bir değişiklik yok.
İsrail’in istediği esir takasının gerçekleşebilmesi için savaş sona erecek ve işgal güçleri Gazze Şeridi’nden tamamen çekilecek.
Aksi takdirde savaş devam edecek, esir takası olmayacak ve İsrailli esirler evlerine dönemeyecek.
Yahya es-Sinvar’ın halefinin en kısa sürede seçilmesi bekleniyor.
Fakat Hamas, yeni liderinin ismini güvenlik gerekçesiyle bir süre gizli tutabilir.
Yeni liderin Gazze Şeridi içinden ya da dışından seçilmesinin farklı riskleri var.
Şu an Gazze Şeridi’nde bulunan isimlerden biri Yahya es-Sinvar’ın halefi ilan edilirse işgal güçlerinin bir numaralı hedefi hâline gelecek.
Gazze Şeridi dışından bir isim seçilirse bu kez yeni liderin bulunduğu ülkede baskılara maruz kalma ihtimali söz konusu olacak.
İçeri ve dışarı arasında iletişim zorluğu ise her iki seçenek için de geçerli.
Yeterli siyasi ve diplomatik deneyime sahip olmayan genç bir lider Hamas’ın ve Gazze Şeridi’nin mevcut koşullarıyla baş edemez.
Bu nedenle en iyi seçenek olarak Halid Meşal, Musa Ebu Merzuk ve Halil el-Hayye’nin isimleri öne çıkıyor.
Hamas dışından özellikle Halid Meşal’e bir kez daha sorumluluğu üstlenmesi yönünde çağrılar yapılıyor.
Filistin direnişinin mevcut aşamada bilge ve tecrübeli bir lidere ihtiyacı var.
Sürecin “ya hep ya hiç” tıkanmışlığından çıkarılarak tüm dünyanın Gazze Şeridi’ni yalnız bıraktığı ve Filistin dostlarının yapabileceklerinin sınırlı olduğu koşullarda; kurtarılabileceklerin kurtarılmasına, yaraların sarılmasına ve direnişin varlığının korunmasına odaklanılması gerekiyor.
Savaş sona erdikten ve işgal güçleri çekildikten sonra Gazze Şeridi’nin Filistinliler tarafından yönetilmesi ve yönetimin uzlaşıyla belirlenmesi önemli.
Hamas ve Fetih arasında uzlaşı hâlâ zor ama imkânsız değil.
Netanyahu’nun ateşkes istemediği ve savaşı bölgeye yayma arzusunda olduğu biliniyor.
İşgal ordusu Gazze Şeridi’nde katliamlarını hız kesmeden sürdürüyor.
Dolayısıyla Hamas’ın yeni liderinin işi kolay olmayacak.
ABD’de iki hafta sonra yapılacak başkanlık seçimini kimin kazanacağı da gelişmelerin yönünü belirleyecek.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan önceki gün İstanbul’da Hamas heyetini kabul etti ve Yahya es-Sinvar’ın şehadetine ilişkin taziyelerini iletti.
Görüşmede ayrıca Gazze Şeridi’ndeki gelişmeler ve ateşkes müzakerelerindeki son durum ele alındı.
Ankara hem Hamas içindeki liderlik seçimi sürecini hem de Filistin’de uzlaşı sağlanması için gösterilen çabaları yakından takip ediyor.
Sahip olduğu engin siyaset ve diplomasi tecrübesiyle Filistin’in ve bölgenin hayrı için elinden geleni yapmaya çalışan Ankara, gerekli uyarılarda ve tavsiyelerde bulunmayı da ihmal etmiyor.