Dünya

Direnenlerin tamamını terör listesine alacaklar!

Abone Ol

Filistin topraklarında Apartheid (ayrılık) uygulayan İsrail’e sessiz kalarak işgal politikasına destek veren ABD, Hamas lideri Haniye’yi terör listesine aldı. ABD’nin bu hamlesi Filistin meselesini tasfiye etme amacı taşıyor.

ABD yönetimi, eski Gazze’deki Filistin Hükümeti Başbakanı ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’yi “küresel terör” listesine aldığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Haniye’nin “Özel Düzenlenmiş Küresel Teröristler” listesine eklendiği bildirildi. ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) de İsmail Haniye’yi yaptırım listesine aldığını açıkladı. Haniye’nin terör listesine eklenmesine tepki gösteren Filistinli kanaat önderleri, ABD’nin bu hamlesiyle İsrail işgaline meşruiyet kazandırmaya çalıştığını bildirdi.

“Filistin meselesi tasfiye edilmek isteniyor”

Filistin Halk Partisi, ABD yönetiminin, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’yi “küresel terör” listesine almasını “Filistin meselesinin tasfiyesi” çabası olarak değerlendirdi. Parti Genel Sekreteri Bessam es-Salihi yaptığı açıklamada, “Karar, Filistin meselesinin tasfiye edilmesini ve Filistin halkının İsrail işgaline karşı verdiği mücadeleyi yasa dışı kılmayı hedefliyor” dedi. Salihi, kararın ABD-İsrail politikasına hizmet ettiğini ve Filistin direnişinin meşruiyetini kaybetmesini amaçladığını sözlerine ekledi. İslami Cihad Hareketi’nden yapılan açıklamada ise, “ABD’nin kararı, İsrail işgali lehine yeni bir tarafgirliktir. ABD yönetimi, Filistinlilere ve genelde de Müslümanlara karşı benzeri görülmemiş bir düşmanlık besliyor” ifadesine yer verildi.

“Gazze’yi boğmayı hedefliyor”

Filistinli siyasi analistler, ABD yönetiminin Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’yi terör listesine almakla, İsrail’in uyguladığı ablukayı tamamlayarak Gazze’yi boğmaya, Hamas’a veya Gazze’ye mali yardımda bulunanları korkutmaya çalıştığını vurguladı. Filistinli siyasi analist Mustafa es-Savvaf, bu kararın arkasındaki asıl nedene dair “Bu durum muhtemelen Heniyye’yi geçecektir. Asıl mesele, ABD’nin Hamas’a mali destek verenlere mesaj vermesidir. Çünkü zaten hareketin liderinin mali bir durumu söz konusu değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Hamas’a destek verenler de listeye dahil edilecek!

ABD’nin bu karar ile İsrail ablukası altında “büyük insani krizle” boğuşan Gazze’deki durumu daha da derinleştireceğine dikkati çeken Savvaf, “ABD bu karar ile Gazze’ye uygulanan ablukayı tamamlamayı ve Hamas’ın mali kaynaklarını kurutarak bu bağlamda destek verenlere terör listesine alınabileceği yönünde bir uyarıda bulunmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı. Savvaf, ABD’nin “Siyonist rejim” tarafgirliğine de dikkati çekerek, “Bu karar, ABD Başkanı Donald Trump’ın Filistin davasını yok etme ve işgalci İsrail’e karşı meşru direnişle mücadele projesini tamamlayan adımdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Asıl hedef Filistin direnişi

Filistinli analist İbrahim el-Medhun ise ABD’nin bu kararla sadece Hamas lideri Heniyye’yi değil Filistin direnişini hedef aldığını vurgulayarak, “ABD’nin bu kararı, Gazze ablukasını derinleştirmeyi hedefliyor. Hamas için yeni bir şey söz konusu değil. ABD, aynı zamanda başta Heniyye olmak üzere Hamas ile muamele eden ülkeleri de korkutmayı amaçlıyor” diye konuştu. Medhun, Hamas liderinin “banka hesaplarına sahip olmadığına” dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Bu tür kararlar gerçekten daha çok semboliktir, çünkü banka hesaplarına sahip olmayan Heniyye, Gazze’dedir ve yurt dışına da çokça çıkmaz.”

FETÖ’cüler bayram etti

Hamas lideri Haniye’nin ABD tarafından terör listesine alınması ABD’de ikamet eden FETÖ’cüleri sevindirdi. FETÖ’cü Emre uslu ve Tuncay Opçin Twitter hesaplarından yaptığı açıklamada sıranın Türkiye’ye geleceğine işaret etti. Emre Uslu, Tweetinde, “Önüne geleni terörist ilan eden Erdoğan’ın bir kankası daha, Hamas lideri Haniye, ABD’nin TERÖR LİSTESİNE girmiş” ifadelerini paylaştı. Diğer FETÖ’cü Tuncay Opçin ise, “Torununa Recep Tayyip Erdoğan adını veren HAMAS lideri Haniye, küresel terörist ilan edildi. Darısı bütün terör destekçilerinin başına” ifadeleri ile Türkiye’ye olan düşmanlığını bir kere daha ortaya koymuş oldu.