Katar’ın ev sahipliğinde düzenlenen FIFA 2022 Dünya Kupası sona ermesine rağmen organizasyon, takımlar ve futbolcularla ilgili tartışmalar devam ediyor.
Bu son Dünya Kupası en çok Batılıların Katar’a yönelik ırkçılıkları ve Müslüman bir Arap ülkesinin önemli bir futbol turnuvasına ev sahipliği yapmasını bir türlü hazmedememeleriyle hatırlanacak.
Asılsız haberler, iftiralar ve hakaretler, sömürgecilerin kendilerini daima başkalarından üstün gören gayri insani tavırlarının inkâr edilemez kanıtları olarak çoktan tarih sayfalarına geçti.
Batı medyasının Faslı futbolcuları işaret parmaklarını havaya kaldırarak poz verdikleri için DAEŞ militanlarıyla bir tutması ve Danimarkalı spikerin zafer sevincini anneleriyle yaşayan futbolcuları maymunlara benzetmesi elbette unutulmayacak.
Dünya Kupası öncesinde ve sonrasında Batı medyasının uyguladığı çifte standart ve kullandığı ırkçı dil; dünyaya insan hakları, özgürlük ve hoşgörü dersi vermeye kalkanların kendilerinin insanlığa ve başka milletlerin inançlarına ve kültürlerine saygı duymayı öğrenmeye ihtiyaçları olduğunu gösterdi.
Sadece Batılı ırkçılar değil, İslam ülkelerindeki Batı hayranları da Müslümanların inançlarına, kültürlerine ve yaşam tarzlarına tahammül edemiyorlar.
Söz konusu kesim, dünyanın dört bir yanından Katar’a gelen seyircilere İslam’ı tanıtmak amacıyla düzenlenen etkinliklerden duyduğu rahatsızlığı açıkça gösterdi.
Katar Emiri’nin kupayı kazanan Arjantin’in kaptanı Messi’ye bişt giydirmesiyle ilgili tartışmalar sona ermiş değil.
Dünya Kupası’nda başarılı bir performans sergileyerek ilk dörde giren Fas Milli Takımı’nın oyuncularından Zekeriyya Ebu Khilal (Zakaria Aboukhlal) de sahalarda dindar futbolcu görmek istemeyenlerin hedefinde.
Geçenlerde bir gazeteci “Fas Milli Takımı’na sızan Selefi” başlığıyla yayınladığı makalede, Faslı milli futbolcunun “radikal İslamcı” olduğunu ileri sürdü.
İddiasına delil olarak da Zekeriyya Ebu Khilal’in eşinin tesettürlü olmasını ve peçe takmasını gösterdi.
Libyalı bir babanın ve Faslı bir annenin oğlu olarak Rotterdam’da dünyaya gelen forvet oyuncusu, profesyonel futbol hayatına Jong PSV kulübünde adım attı.
PSV Eindhoven, AZ Alkmaar gibi kulüplerde ve Hollanda Genç Milli Takımı’nda oynayan Zekeriyya Ebu Khilal, hâlihazırda Fransız futbol takımı Toulouse’da top koşturuyor.
Hafız olduğu ve düğününde misafirlere imamlık yaparak namaz kıldırdığı söyleniyor.
Fas Futbol Federasyonu, tartışmalar üzerine yayınladığı bildiride, milli futbolcunun arkadaşlarıyla birlikte örnek bir davranış sergilediğini ifade ederek, Zekeriyya Ebu Khilal’in “radikal” olarak nitelendirilmesini kınadı ve yargıya başvurulacağını açıkladı.
Gerçek şu ki, dindar ve ahlaklı insanların başarılı ve ünlü olmaları, birilerini fena hâlde rahatsız ediyor.
Oyuna girerken dua eden ve gol attıktan sonra şükür secdesi yapan futbolcu görmek istemiyorlar.
Onların gençlere rol model olmasını arzu ettikleri oyuncu gece hayatı ve skandallarla gündeme gelmeli, mankenlerle ve sanatçılarla düşüp kalkmalı, “Torinolu Şaban” misali magazin programlarında boy göstermeli ve hatta özgürlük bahanesiyle sapkınlık propagandasına destek vermeli.
Aksi takdirde dışlanması için her şeyi yapabilirler.