Gündem

Dijital platform ve internet sağlayıcı şirketlere 24 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, mevzuata aykırı uygulamaları nedeniyle dijital platform ve internet sağlayıcı şirketlere 24 milyon lira para cezası kesti. Tüketicilere sunulmayan hizmetler için bedel talep edilmesi ve sözleşme ihlalleri tespit edildi.

Abone Ol

Ticaret Bakanlığı, dijital platformlar ve internet servis sağlayıcı şirketlere yönelik yaptığı denetimlerde mevzuata aykırı uygulamaları tespit ederek, 24 milyon 192 bin lira tutarında idari para cezası uyguladı. Denetimler, tüketicilerin şikayetleri doğrultusunda gerçekleştirildi ve şirketlerin sunmadıkları hizmetler için bedel talep ettikleri, taahhüt süreleri içinde koşulları tüketici aleyhine değiştirdikleri belirlendi.

Hizmet Sözleşmeleri İhlal Edildi

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, dijital platformlar ve internet sağlayıcıların, tüketicilere vadettikleri hizmeti sunmadıkları, abonelik fesih taleplerini yerine getirmedikleri ve hizmet almadıkları halde tüketicilere fatura düzenleyerek haksız kazanç sağladıkları tespit edildi. Bu kapsamda yapılan denetimler sonucunda, bu tür ihlalleri gerçekleştiren firmalara toplamda 24 milyon lira üzerinde para cezası kesildi.

Ticaret Bakanlığı'nın Denetimleri

Bakanlık, 2024 yılının ilk 9 ayında tüketici haklarını korumak adına çeşitli sektörlerde geniş kapsamlı denetimler gerçekleştirdi. Bu süreçte, tüketicilere yönelik haksız ticari uygulamalar ve reklam denetimleri nedeniyle 14 bin 829 firmaya 187,4 milyon lira; ürün güvenliği ihlallerinden dolayı ise 5 bin 883 firmaya 19,5 milyon lira ceza kesildi. Toplamda 200 binin üzerinde firma denetimden geçirilerek, mevzuata aykırı faaliyetler nedeniyle toplamda 857,1 milyon lira idari para cezası uygulandı.