Bilim

Derin okyanusların bilinmez canlıları! Yeni Zelanda’da 100 yeni tür keşfedildi, bilim insanlarından tahminler geldi…

21 bilim insanından oluşan ekip Yeni Zelanda’nın Güney Adasında 100 yeni deniz canlısı keşfetti. Doktor Rogers, "Bu sayının 100 yerine yüzlerce olacağını düşünüyorum" dedi.

Abone Ol

Berfin Bitirim-Muhabir

21 bilim insanından oluşan bir ekip, Şubat ayında Yeni Zelanda'nın Güney Adası kıyılarındaki Bounty Teknesi'nin büyük ölçüde keşfedilmemiş sularında yeni türler bulma umuduyla bir keşif gezisine çıktı. Keşif gezisinin liderlerinden deniz biyoloğu Alex Rogers, pazar günü yaptığı açıklamada, 100 yeni türün keşfedildiğini ve bu sayının artmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Zombi Güneş, Dünya için tehlike saçabilir! Gezegenleri paramparça ediyor… Zombi Güneş, Dünya için tehlike saçabilir! Gezegenleri paramparça ediyor…

Dr. Rogers, "Daha fazla örnek üzerinde çalıştıkça bu sayının artmasını bekliyorum" dedi. "Bu sayının 100 yerine yüzlerce olacağını düşünüyorum" diye ekledi. Okyanus yaşamının küresel keşfine adanmış kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Ocean Census, Yeni Zelanda Ulusal Su ve Atmosfer Araştırmaları Enstitüsü ve Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi tarafından yürütülen keşif gezisinde bulunan yeni türler arasında düzinelerce yumuşakça, üç balık, bir karides ve bir tür yırtıcı yumuşakça olan bir kafadanbacaklı yer aldı.

ARAŞTIRMACILAR BULUNAN CANLILARI TANIMLAYAMADI

Dr. Rogers, "çok kafa karıştıran" bir yaratığın yaklaşık bir santimetre çapında yıldız şeklinde bir hayvan olduğunu, ancak araştırmacıların bunu tanımlamayı başaramadıklarını söyledi. Bunun bir mercan olabileceğine inanıyorlar. Okyanuslarda iki milyondan fazla türün yaşadığı tahmin ediliyor, ancak okyanus yaşamının sadece yüzde 10'u keşfedildi.

Dr. Rogers, suda yaşayan canlılar hakkında daha fazla bilgi edinmenin hayati önem taşıdığını çünkü deniz ekosistemlerinin milyarlarca insan için gıda yaratmak, karbon depolamak ve iklimi düzenlemek gibi Dünya'daki yaşamı destekleyen işlevleri yerine getirdiğini söylerken, "Deniz yaşamının düşüşte olduğunu bildiğimiz bir durumla karşı karşıyayız" dedi. "Bu düşüşün devam etmesini önlemek amacıyla insan faaliyetlerini yönetmeye çalışmak için deniz yaşamının dağılımını şu anda anladığımızdan daha iyi anlamamız gerekiyor” diyerek devam etti.

ÖNCE BÖLGENİN HARİTASI ÇIKARILDI

Ocean Census geçen yıl bir Japon hayırsever kuruluşu olan Nippon Vakfı ve İngiltere merkezli okyanus keşif vakfı Nekton tarafından kuruldu. Ocean Census, çalışmalarına başladığında on yıl içinde en az 100.000 yeni deniz canlısı türü bulmayı hedefliyordu. Grup, en az örneklenmiş su kütlelerinden bazılarını keşfetmeye odaklandı.

Şubat ayındaki keşif gezisinde araştırmacılar, ekipmanlarının güvenli olup olmadığını kontrol etmek ve potansiyel olarak zarar görebilecek savunmasız hayvan topluluklarının bulunmadığından emin olmak için önce bir görüntüleme sistemi ve video kameralarla bölgenin haritasını çıkardılar.

Daha sonra, şu şekilde bilinen şeyi konuşlandırdılar. Zemin boyunca sürüklendikçe, deniz tabanına yakın yaşayan hayvanları ortaya çıkarıyor. Araştırmacılar daha büyük hayvanları bulmak için yemlenmiş ağlar gibi başka yöntemler kullandılar.

BİNDEN FAZLA ÖRNEK TOPLANDI

Araştırmacılar 4.800 metre derinlikte ya da kabaca Alpler'in en yüksek zirvesi olan Mont Blanc'a eşdeğer derinlikte 1.791 örnek topladı. Dr. Rogers, derinliği göz önüne alındığında, Bounty Teknesi'nin balıkçılık açısından büyük ilgi görmediğini ve bu nedenle yeterince örneklenmediğini söyledi.

Ocean Census'a göre, dünya çapında bugüne kadar yaklaşık 240.000 deniz canlısı türü keşfedilmiş ve adlandırılmıştır, ancak her yıl ortalama sadece 2.200 tür keşfedilmektedir.

Dr. Rogers, birçok su kütlesinde bilim insanlarının hala öğrenmesi gereken çok şey olduğunu söyledi. "Bu muhtemelen bir uzay görevine eşdeğer" dedi. "Henüz yolun başındayız, ancak Bounty Teknesi'nde bulduğumuz türlerin sayısı, okyanusta yaşamın nerede bulunduğunu anlamak açısından kat etmemiz gereken uzun bir yol olduğunu gösteriyor."