Deri koltuk, Türk kahvesi, dertli gençlik ve nasip

Abone Ol

Geçenlerde genç bir kardeşim kendi gibi gayretli ve kabiliyetli gençlere fırsat verilmediğinden şikâyetlerdi bana. Ona da söyledim ama tekrar edeyim; dünyada fırsat vermek ya da verilmek diye bir şey yok, gayret var ve nasip var. Allah hiçbir emeği ziyan etmiyor zira. Lakin şu da var ki gençleri görmezden gelen, fark etmeyen, fark etse de imkân vermeyenler de yok değil. O kardeşimle muhabbetimiz daha önce yazdığım bir yazıyı getirdi hatırıma. Ve ben de bu yazıda o yazımdan birkaç bölümü alıntılıyorum.

“Her vakitte olduğu gibi bu vakitte de birileri çağı değiştirecek, ‘vakti kuşanacak’ iklimi kuşatacak, değişecek ve değiştirecek, istidadınca var olacak ve inandığımız davayı da var edecek bir gençliğin hasretini çektiğini söylüyor. Ama sadece söylüyor, hep söylüyor. Abiler! Kandırmayın kendinizi. Oturduğunuz koltuklarda orta şeker Türk kahvelerinizi yudumlayıp, makam araçlarınızla o toplantı, bu yemek diye turlayıp, bilmem hangi marka takımları çekip üzerinize, en fiyaka güneş gözlükleriyle gözlerini saklayıp da ‘gençleri bekliyoruz’  diye cümleler kurmayın Allah aşkına! Zira hiç inandırıcı olmuyor. Ya inandığınız şeyi söyleyin ya söylediğinize inanın ya da hiç değilse susun. Vallahi, böylesi çok daha onurlu ve çok daha masum olacak.

Yoksa her köşenin başında durup, her çeşmenin başını tutup, her koltukta oturup, her işe ya kendiniz koşup ya da bir tanıdığınızı koşturup da gençlere fırsat vermedikçe bu hamasi cümlelerin bu sloganların ve sahte hatta çakma dava adamlığının hiçbir anlamı ve inandırıcılığı olmayacak ve olmuyor. Oysa ne güzel gençler var etrafta. Sizin bilmem hangi derneğiniz, hangi kurumunuz, hangi sivil toplum kuruluşunuz için tertiplediğiniz geleneksel bilmem ne yemeklerinde mesela haziruna ikram ettiğiniz yarısından fazlası çöpe giden yemekler değil, sadece çayları için harcadığınız o paralarla bile hayallerini gerçekleştirecek ve belki de sizden çok daha fazla davaya hizmet edecek gençler var. Sadece fırsatları yok. ‘E biz tırnaklarımızla kazıya kazıya geldik’ diyeceksiniz. Biliyorum, en spot cümleniz hep bu. Ama siz tırnaklarınızla kazıdınız diye –ki bu da tartışılır- şimdi elinizde olan imkânları birilerinin keyfi olacak, birileri sizden bahsedecek diye israf etmek yerine sizden sonra gelecek gençlere biraz ikram etseniz ayıp mı olur yani? İlla herkesin tırnakları mı sökülmeli yerinden! Ki sizinkiler de yerli yerinde duruyor.

Abiler! İnsaf edin. Yirmi sene, otuz sene sonrasının hayallerini kurduğunuzu söylüyorsunuz, bir gençlik yetiştirmekten bahsediyorsunuz zoraki toplanmış ya da menfaatinin peşine gelip de oturmuş binlerce insanın doldurduğu salonlarda önünüzdeki mikrofonlara konuşurken. Misal ki bir ‘İmam Hatip Şuuru’ diyorsunuz her bulduğunuz mikrofonun karşısında. ‘İmam Hatip Gençliği’ diye bahisler açıyorsunuz. Ama kendi çocuklarınızı kolejlerde okutuyorsunuz. O nasıl olacak! Yapmayın! Biraz samimi olun en azından. Zira bir nesli kaybediyorsunuz ve farkında değilsiniz belki ama siz de kayboluyorsunuz…”

Kusura bakmayın ama o gençlerin ne yanında, ne ardında ne önünde siz yoksunuz. Siz makamınızdaki deri koltuğunuza oturmuş hâlâ kahvenizi yudumluyorsunuz…