Gündem

Depremde 60 kişinin öldüğü Yoldaş Apartmanı davasında karar

Diyarbakır'da Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde yıkılan Yoldaş Apartmanı'na ilişkin davada, 60 kişinin hayatını kaybettiği ve 9 kişinin yaralandığı olayda mahkeme kararını verdi.

Abone Ol

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, apartmanın müteahhidi Sadullah Yoldaş, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma" suçundan 16 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı ve tutuklanmasına karar verildi. Duruşmaya sanık Sadullah Yoldaş katılmadı, ancak avukatları, mağdurlar ve depremde yakınlarını kaybeden aileler duruşma salonunda hazır bulundu.

Mahkemede mağdur ve müşteki sıfatıyla bulunan kişiler, depremde binanın çökmesi sonucu yakınlarını kaybettiklerini belirterek sanıktan şikayetçi oldular. Acılı aileler, ihmalkârlığın ve inşaat hatalarının binanın yıkılmasına neden olduğunu ileri sürerek sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ettiler.

Cumhuriyet savcısı da esas hakkındaki mütalaasında, sanığın sorumluluğu olduğuna dikkat çekerek Yoldaş'ın cezalandırılmasını istedi. Savcı, sanığın ihmali sonucu yıkılan binada onlarca kişinin öldüğünü ve bu nedenle müteahhidin "bilinçli taksir"le hareket ettiğini belirtti.

Sanık avukatı ise müvekkilinin suçlamaları kabul etmediğini, Yoldaş’ın üzerine atılı suçları işlemediğini ve deprem sonrası ortaya çıkan yıkımın müvekkilinin sorumluluğunda olmadığını iddia ederek beraat talebinde bulundu. 

Savunmaların ardından mahkeme heyeti, sanığın ihmalkâr tutumu ve bina yapımındaki kusurları göz önünde bulundurarak, Sadullah Yoldaş'ı 16 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, suçun ağırlığı ve sanığın kaçma ihtimalini değerlendirerek Yoldaş'ın tutuklanmasına karar verdi.