Ekonomi

Deprem sonrası konutlar nasıl olmalı?

Türkiye, 6 Şubat’ta en büyük deprem felaketlerinden birini 2023 yılında gerçekleşti. Bu depremlerde 53 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 107.204 kişi yaralı olarak bildirildi.

Abone Ol

Pınar Karahan/ Özel

Deprem, 11 il ve 78 ilçeyi etkiledi. Deprem, Türkiye'nin depremselliği konusundaki farkındalığı artıran bir olay oldu. Deprem sonrası, hükümet tarafından depreme karşı alınacak önlemler konusunda bir dizi çalışma başlatıldı. 

Bu çalışmalar kapsamında, kentsel dönüşüm projeleri hızlandırıldı, yeni deprem yönetmelikleri çıkarıldı ve deprem bilinci konusunda eğitim çalışmaları yapıldı.

Depremin 1. Yılına gelindiğinde ise depremden etkilenen bölgelerin yeniden inşası için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Fenercioğlu A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu Diriliş Postası gazetesine 6 Şubat depreminde yeniden yapılan konutların nasıl olması gerektiği ile ilgili bilgiler verdi.

Fenercioğlu Yıkılan konutlar yeniden inşası nasıl olmalı sorusunaYıkılan konutların inşasında, yeni imar planları ile çok daha fazla yeni sosyal alanlar yaratarak insanların daha ferah, daha huzurlu yaşayacak şekilde planlanması lazım. Bunları yaparken tabii ki güvenli ve dirençli binalar üretmek gerekiyor.” Dedi.

Güvenlik vurgusunu yineleyen Fenercioğlu, Altyapı çalışmaları, kamu binaları ve okullar onarılıyor veya yeniden inşasının daha güvenirliği için nasıl bir çalışma yapılmalı buralar afet sonrası toplanma bölgesi olarak tasarlana bilir mi?

Özellikle kamu binalarında ciddi bir güçlendirme ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Birçok kamu binası zaten geçtiğimiz dönemde güçlendirme çalışmalarına başladı. Acil durumda devlet kurumlarının belirlediği belli noktalar tabii ki acil afet noktası toplama alanı olarak belirlenebilir. Altyapı çalışmalarıyla alakalı olarak da; yeni oluşacak nüfusun,  yeni oluşacak planlamaya göre revize edilmesi uzun vadede yaşanacak sorunların önüne geçilmesini sağlar.