Üniversiteye giriş sistemi yine değişti. YÖK, konuyla ilgili bilgilendirme paylaşımları yaptı. 3 milyona yakın adayın her yıl üniversiteli olmak için yarıştığı eleme ve sıralama sistemi olan YKS, öğrencileri eliyor fakat yerleştirmede problemle karşılaşıyordu.
İsterseniz değişen sistemi ve değişmeden aynen devam eden uygulamaları analiz edelim. Üniversite sınavlarına girecek adaylar başvurularını 11 Şubat-7 Mart tarihleri arasında yapacaklar. Başvurular ÖSYM'nin aday işlemleri modülünden yapılmaktadır.
ÖSYM sisteminde neler değişti?
ÖSYM sistemindeki en önemli değişiklik baraj puanlarının kaldırılması şeklinde gerçekleşti. İki yıllık ön lisans bölümlerini tercih edebilmek için gerekli olan 150 taban puan ve dört yıllık lisans bölümlerini tercih etmek için gerekli olan 180 baraj puanı kaldırıldı.
Bu değişiklikle sınava giren ve yarım net yapan tüm adayların puanları hesaplanacak. Aldığı taban puana orta öğretim başarı puanı eklenecek ve adayın yerleştirme puanı ortaya çıkacak. Bu durumda şayet adayın tercih ettiği bölümlerde boş kontenjan varsa puanı hesaplanan her aday tercih ettiği bölüme yerleşebilecek.
2021 YKS'de sınava giren her 100 adaydan 68'i, 150 barajını geçebilmiş. 180 barajını geçme sayısalda % 43, eşit ağırlıkta %48, sözel puan türünde %60 oranında gerçekleşmiş. Sonuçlar, sınav giren adaylardan yarıdan fazlasının dört yıllık bir bölümü tercih etme hakkına bile ulaşamadığını ortay koymaktadır.
Yeni sistemde bir, iki, beş, 10 netle adaylar lisans bölümlerine yerleşebilecek. Belki de bu değişikliğin bir sebebi de vakıf üniversitelerinde boş kalan kontenjanlar. Yani nitelik iyice düşecek, yarım netle bölüm okuyan bir aday yolunu bulup 80 net yapan bir adayın önüne geçerek bizleri yönetmeye, makamları işgal etmeye başlayacak.
Sınavda 200 ve üstü puan alan adayların bu puanlarını bir sonraki yıl kullanmaları uygulaması bu yıldan itibaren kaldırıldı. TYT'nin süresi 30 dakika artırıldı ve sınav 165 dakika oldu.
Bazı bölümlerdeki taban puan uygulamasının devam ediyor olması yerinde bir uygulama tıp, hukuk, mimarlık, mühendislik, tıp, diş hekimliği, eczacılık, öğretmenlik gibi alanlarda başarı sırası barajını sürdürüyor. Hukuk bu yıl ilk 100 binden öğrenci alacak. Tıpta başarı sıralaması 50 bin, diş hekimliğinde 80 bin, mühendislikte ve öğretmenlikte 300 bin.
Esasında değişiklik başarı durumu düşük olan ve barajı geçemeyen öğrencilerle kontenjanlarını dolduramayan özel ve resmi üniversiteler için yapılmış gözüküyor. Kısa vadede yüz binlerce öğrenci üniversiteli olacak fakat bu öğrenciler mezun olduklarında üniversite mezunu milyonlarca işsiz arasındaki yerlerini alacak.
Hedefi yükseklerde olan öğrenciler ve gözde bölümler için değişen bir şey yok. Yarış tüm hızıyla devam ediyor. Sınava 4 ay kaldı. Planlı, sürekli çalışan öğrenciler için aslolan son ana kadar yeteri kadar çalışmaya devam etmek. Az çalışarak çok başarı elde edilen bir sistem değil YKS sistemi.
Değişiklikler hayırlı olsun ve tüm adaylara başarılar diliyorum.