Ekonomi

Davos Zirvesi'nde neler oldu?

Dünya Ekonomik Formu’nun (WEF) 54. Yıllık toplantısı, İsviçre’nin Davos kasabasında 15-19 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirildi. “Güvenin Yeniden İnşası” ana temasıyla düzenlenen zirveye, 120 ülkeden 2 bin 800’den fazla iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Abone Ol

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) 2024 yılı zirvesi, İsviçre'nin Davos kasabasında 15-19 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu yılki zirvenin ana teması "Güvenin Yeniden İnşası" olarak belirlendi.

Zirveye, 120 ülkeden 2 bin 800'den fazla iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Zirvede küresel sorunları konuşmak için 300'ü aşkın oturum yapıldı.

Zirveye, Türkiye'den aralarında Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu ve Sabancı Holding Üst Yöneticisi Cenk Alper'in de yer aldığı iş dünyasının önde gelen çok sayıda ismi katıldı.

Zirveye katılan liderler, küresel ekonominin artan jeopolitik gerilimler, enflasyon ve iklim değişikliği gibi zorluklarla karşı karşıya kaldığını dile getirdiler.

Jeopolitik gerilimler

Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail-Filistin çatışması ve Çin-Tayvan gerginliği gibi jeopolitik gerilimlerin küresel ekonomiye zarar verebileceği endişesi Davos'ta düzenlenen panellere damgasını vurdu.

WEF'in yıllık toplantıları için Davos'ta bir araya gelen üst düzey ekonomistlerce hazırlanan WEF-Baş Ekonomist Görünüm Raporu 2024'e göre, küresel ekonominin yüksek enflasyon sonrası sıkı finansal koşullar, jeopolitik anlaşmazlıklar ve yapay zeka (AI-YP) alanındaki hızlı ilerlemelerden kaynaklanan sıkıntılarla mücadele etmeye devam edeceği öngörülüyor.

Raporda 30 ekonomistin yüzde 70'i bu yıl jeoekonomik parçalanmanın hızlanmasından endişe duydu.

Enflasyon

Küresel enflasyonun artan bir sorun olduğu Davos'ta da vurgulandı.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Davos'ta yaptığı konuşmada, enflasyonun artan bir risk olduğunu belirterek, "Enflasyonun yüksek kalıcı olması, küresel ekonominin büyümesini yavaşlatabilir." dedi.

İklim değişikliği

İklim değişikliğinin de küresel ekonomi için önemli bir risk oluşturduğu Davos'ta tartışıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Davos'ta yaptığı konuşmada, iklim değişikliğinin "insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük tehdit" olduğunu belirterek, "İklim değişikliğiyle mücadelede daha fazlasını yapmamız gerekiyor." dedi.

Yapay zeka

Yapay zeka (AI) da Davos'ta tartışılan önemli konulardan biriydi.

WEF'in Küresel Riskler Raporu 2024'e göre, yapay zekanın yanlış kullanımı, küresel ekonomi için en büyük risklerden biri olarak görülüyor.

Elon Musk’ın tweetleri


Elon Musk, Davos Zirvesi'ni evinden takip ederken, zirvenin gündemini ve katılımcılarını eleştiren bir dizi tweet attı.

Davos Zirvesi'nden çıkan mesajlar

Davos Zirvesi'nden çıkan mesajlar şu şekilde özetlenebilir:

·        Küresel ekonomi, artan jeopolitik gerilimler, enflasyon ve iklim değişikliği gibi zorluklarla karşı karşıya.

·        Bu zorlukların üstesinden gelmek için küresel işbirliğine ihtiyaç var.

·        Yapay zeka, küresel ekonomi için hem fırsat hem de risk oluşturuyor.

·        Güvenin yeniden inşası, küresel ekonominin karşı karşıya olduğu zorlukların üstesinden gelmenin anahtarlarından biri.