Ekonomi

Davos Zirvesi, 2024'te "Güvenin Yeniden İnşası" temasıyla başlıyor

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) bu yılki yıllık toplantısı, 15-19 Ocak tarihleri arasında İsviçre'nin Davos kasabasında "Güvenin Yeniden İnşası" temasıyla başlayacak.

Abone Ol

WEF'in kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Klaus Schwab, bu yılki toplantının "parçalanmış bir dünyada güvenlik ve işbirliğinin sağlanması, yeni bir dönem için büyüme ve istihdam oluşturmak, ekonomi ve toplum için itici bir güç olarak yapay zeka, iklim, doğa ve enerji için uzun vadeli bir stratejiye odaklanması" bekleniyor.

Zirveye 120 ülkeden 2 bin 800'den fazla iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak.

Davos Zirvesi'nin ana gündem maddeleri

Davos Zirvesi'nin ana gündem maddeleri arasında şunlar yer alıyor:

·        Küresel güvenlik, ticaret, ekonomik büyüme, istihdam, iklim ve doğa olayları, enerji dönüşümü, teknolojik gelişme ve bozulma ile sağlık ve refah

·        Bölgesel ortaklıklar, Kuzey-Güney işbirliğini güçlendirme, ticaretin kolaylaştırılması için etkili ve kapsayıcı bir ticaret sistemi şekillendirme

·        Ekonomiyle ilgili oturumlarda ise endüstriyel stratejiler, borç, yeni yüksek faiz gerçeği ve istihdam görünümü gibi en son ekonomik gelişmeler

·        İklim, doğa ve enerji konularında ise yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması, enerji verimliliğinin artırılması ve enerji talebinin karşılanması ile doğanın korunması ve yenilenmesi için COP28'de yakalanan ivme ve elde edilen sonuçlar

·        Teknoloji konusunda forumlarda, riskleri anlayıp yönetme, hızlı teknolojik ilerlemenin fırsatlarını azami düzeye çıkarma

·        Insani kalkınma konusunda ise insanları ekonomik ve teknolojik dönüşümlerin merkezine odaklanmak

·        Kültür ve sanat oturumlarında ise Amazon ve yerli toplulukların korunması, toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadele ve zorla yerinden edilme, doğal afetler, dünya kirliliği, ruh sağlığı ve refah

Davos Zirvesi'ne kimler katılacak?

Davos Zirvesi'ne 120 ülkeden 2 bin 800'den fazla iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak.

40'tan fazla ülkenin devlet başkanı ve başbakan düzeyinde temsil edileceği zirvede, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte önemli katılımcılar olarak ön plana çıkıyor.

Arjantin'in yeni seçilen Devlet Başkanı Javier Milei'nin de Davos'a gelmesi bekleniyor.

800'den fazla çok uluslu şirketlerin üst düzey yetkililerinin (CEO'ları) zirvede yeni pazar arayışında olması beklenirken, 150'den fazla küresel yenilikçi, teknoloji öncüsü ve sektörleri dönüştüren Unicorn da yer alacak.

Davos Zirvesi'nin eleştirileri

Davos Zirvesi, iş dünyasının, politikacıların ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek küresel sorunları tartıştığı önemli bir platform olarak kabul ediliyor. Ancak, organizasyona yönelik eleştiriler de var.

Eleştirilerden bazıları şunlar:

·        WEF'in faaliyetlerini destekleyen yaklaşık bin şirkete "tamamen bağımlı" olduğu iddia ediliyor.

·        WEF'e stratejik ortak üyelik yüzbinlerce dolar olurken, Davos zirvesine katılmak içinde ekstra ücret talep ediliyor. Ayrıca, zirve sırasında otel ve yiyecek fiyatlarının aşırı yüksek olması dikkati çekiyor.

·        WEF'e yönelik olarak ayrıca, her yıl aynı kişileri çağırarak aynı şeyleri konuşturduğuna ve dünyanın çoğu insanına uzak kaldığına dair eleştiriler de gelirken, Batı'da, WEF'in Davos toplantılarını “Dünya düzenini bozan insanların bir aile birleşimi” olarak görenler var.

WEF'i destekleyenler ise organizasyonun bir yandan diğer uluslararası kuruluşların eksikliklerini doldururken, bir yandan da politika ve iş dünyasının liderlerinin buluştuğu ve "dünya insanları için iyi fikirleri” masaya yatırdıkları tezini ortaya atıyor.