Gündem

“Darbe değil MİT’e operasyon istihbaratı geldi!”

Abone Ol

Genelkurmay Başkanı Akar,  15 Temmuz’da öğleden sonra MİT’e ulaşan istihbaratın darbe ile ilgili değil Hakan Fidan’a ilişkin bir saldırı planı olduğunu açıkladı.  Akar, istihbarattan sonra alınan tedbirlerin, işgal girişiminin öne çekilmesi ve püskürtülmesinde hayati önem taşıdığını vurguladı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, FETÖ’nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun kendisine gönderdi sorulara 8 sayfalık bir cevap metni yazdı. Akar,15 Temmuz günü saat 14:30 civarı Milli İstihbarat Teşkilatı’na Kara Havacılık Komutanlığı’nda görevli binbaşı O.K’nın verdiği istihbaratın detayları ve sonrasında alınan tedbirleri anlattı.

HAKAN FİDAN’I ALACAKLARMIŞ

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler’i aradığının bilgisini veren Akar, cevap metninde o dakikaları şöyle paylaştı: “15 Temmuz tarihinde öğleden sonra makam odasında çalışırken, Genelkurmay II’nci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler yanıma gelerek; “Sayın MİT Müsteşarının telefon ile kendisini aradığını, Bir binbaşının müsteşarlığa gittiğini ve bir takım bilgiler verdiğini, önemine binaen konunun teferruatını anlatması için Müsteşar Yardımcısını Genelkurmay Karargâhına göndermek istediklerini, Daha sonra, MİT Müsteşar Yardımcısının Gnkur. II’nci Başkanım makamına geldiğini, – MİT Müsteşar Yardımcısının kendilerine bilgi vermek için müracaat eden Kara Pilot Binbaşı’nın ‘O gece bir faaliyet olacağını ve MİT Müsteşarının alınacağını’ bildirdiğini söylediğini ve müteakiben MİT Müsteşar Yardımcısı’nın Genelkurmay Karargâhı’ndan ayrıldığını” söyledi.

KALKIŞLARA İZİN VERİLMESİN

İstihbaratın ardından Hakan Fidan’ı Genelkurmay’a davet ettiğini ve toplantı yaptıklarını aktaran Hulusi Akar, toplantı sonrası verdiği talimatları şöyle paylaştı: “Öncelikle saat 18.30’da Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Merkezi’ne (SKKHM) Ankara hava sahası ile birlikte tedbiren tüm Türkiye hava sahasında bulunan askeri helikopter ve uçakları da kapsayacak şekilde “havada -1- bulunan askeri uçak ve helikopterlerin üslerine dönmesi, yeni kalkışlara da izin verilmemesi” direktifini verdim. Daha sonra emrimin 19.06’da Hava Kuvvetleri Komutanı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığına ve başta helikopterlerin bulunduğu Kara Havacılık Komutanlığı olmak üzere diğer ilgili adreslere ulaştığını öğrendim. Ayrıca, alınan bu tedbirlerle yetinmeyerek, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Metin Gürak’ı telefonla aradım. Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığına gitmesini, hiçbir tankın ve zırhlı aracın birlik dışına çıkmasına müsaade edilmemesini emrettim.”

DARBEYİ ERKENE ÇEKTİLER

OK’nın verdiği istihbarat ve ardından alınan tedbirlerin darbecilerin deşifre olması ve işgal planını önce çekmesinde etkili olduğunu vurgulayan Akar, “Bu ihbar en başından itibaren çok ciddi bir şekilde ele alınmış ve gerekli tedbirlerin tereddütsüz alınması ve icra edilmesi sağlanmıştır. Kanaatimce, alınan bu tedbirlerden dolayıdır ki, hainler paniğe kapılarak, daha sonra sanık ifadelerinden öğrendiğimize göre geç saatlerde yapmayı (saat 03.00) planladıkları işi öne almak suretiyle erkenden ifşa olmuşlar ve böylelikle darbe girişiminin akamete uğramasındaki önemli bir faktör gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.