Cumhurbaşkanlığı seçimi

Abone Ol

Siyaset 2019 seçimine hazırlanıyor. En gözde parti de 15 yıldır iktidarda olan AK Parti’dir. AK Parti tüm engelleme ve badirelere rağmen milletin teveccühünü almayı bugüne kadar başardı. Tabii AK Parti’nin bu başarıları yakalamasının en önemli aktörü, lideri Recep Tayyip Erdoğan’dır. Erdoğan’ı siyaseten yıkamayanlar, ihanetle ve alçak darbe girişimi ile yıkmaya çalıştılar. Millet liderinin arkasında durarak ve canını ortaya koyarak buna müsaade etmedi. Böylece 15 Temmuz’da bir kahramanlık destanı daha tarihimize eklenmiş oldu.

Peşinden referandum ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesini millet onayladı. Yani artık Başbakanlık Hükümet Sistemi ortadan kalmış bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı’nı 50 artı ile kim kazanacaksa, hükümeti de o kuracak. Meclis ise yasama görevini yapacak. 26. Dönem 2. Yasama Yılı’nda uyum yasalarının da meclisten geçmesi ile Cumhurbaşkanlığı seçim sistemi daha da oturmuş olacak.

Bu sistemin gelmesine öncülük eden ve sisteme en iyi adapte olan parti AK Parti’dir. Yeni sistemi yapılandırmak adına en fazla mesai harcayan isim de Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Diğer siyasi partiler hâlâ yeni sistemin ne olduğu konusunda kendilerinden emin değiller.

Bugüne kadar her siyasi partinin hedefinde iktidar olmak, yani genel başkanlarının da Başbakan olma hedefi vardı. Aksi halde parti başkanlarının siyasi parti genel başkanlığı yapmanın da anlamı olmazdı zaten.

Cumhurbaşkanlığı sistemi ile Başbakanlık ortadan kalktı. Şimdi siyasi parti liderlerinin hedefinde ne olmalı sizce? Tabii ki iktidar olmak olmalı değil mi? Peki kaç siyasi parti iktidar olmak için ‘Ben varım’ dedi. AK Parti haricinde Meclis’te grubu bulunan partilerin hiçbiri.

Evet yanlış duymadınız. Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin hiçbirinin genel başkanı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin başına geçme cesareti yok gibi…

Biraz açalım mı?

Mesela CHP… Ana muhalefet partisi olmasına rağmen, Cumhurbaşkanlığı seçiminde kimi hükümetin başına koyacağına hala karar vermiş değil. CHP’nin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı olarak hükümeti kurma derdi yok anlaşılan. Veya kendisi yönetemeyeceğini düşünüyor olduğundan başka aday arayışında mı dersiniz? Ya da hâlâ yeni sistemin farkında mı değil?

MHP’ye gelince, 2019 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekleyeceği beyanlarından anlaşılıyor. Aday arayışında olduklarına dönük bir beyanları olmadığına göre, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin ilk turda aday olması sürpriz olmaz. İkinci turda ise AK Parti’yi destekler bana göre…

HDP’ye gelince. Önce PKK’lı teröristlerden medet ummayı ve terörü destekleyen siyasetlerinden vazgeçmeleri gerekir. Aksi halde bu ülkede değil Cumhurbaşkanı olmak, siyaset bile yapmalarına millet izin vermeyecek.

Bizim muhalefet, siyasi parti genel başkanı olmak, Cumhurbaşkanı adayı olmak anlamına geldiğini ne zaman anlarlar sizce?

Selam ve dua ile…