Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Trump’a ziyaret öncesi kritik mesaj: Eğer müttefiksek PKK’ya desteği bırak

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin teröre verdiği destek, Trump ile yapacakları zirve ve terörle mücadeleye yönelik çarpıcı bilgiler paylaştı. Geçtiğimiz hafta Hulusi Akar, Hakan Fidan ve İbrahim Kalın’ın ABD’de ön görüşmeler gerçekleştirdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile yapacağı toplantının ikili ilişkiler açısından milat olacağını, Türkiye’nin taleplerini ileteceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

NOKTA MESABESİNDE

“Biz en üst düzeyde Sayın Trump’la bu görüşmeleri yapalım istiyoruz ki bizim yapacağımız görüşme virgül mesabesinde değil nokta mesabesinde olacaktır. Bu bakımdan önemli. Bizim bütün temennimiz, şu anda ABD’den, daha önceden gelen bazı işlemler var. İşte bunlar YPG’ye verilen silah destekleri. Bunlar ağır silahlar, sıradan silahlar değil. Bunların bütün belgeleri elde, bunu kendileri de kabul ediyor. Bu tabii bizim ABD ile olan stratejik ilişkilerimize, stratejik mutabakatımıza ters düşen gelişmeler. Biz tabii bunların olmasını arzu etmeyiz, bunları ifade edeceğiz, bunları görüşeceğiz.”

HEPSİ LAF YAPTI BİZ İCRAAT

Trump’a, teröre karşı başka bir terör örgütünün kullanılmasının yanlışlığını anlatacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, DAEŞ ile mücadele veren tek ülkenin Türkiye olduğunu dile getirerek, “Biz ne diyoruz, bölgede DEAŞ ile mücadele mi? DEAŞ ile mücadeleyi şu anda en üst düzeyde veren biziz. Türkiye’den başka DEAŞ ile bu denli mücadele veren var mı? Yok. Hepsi işin lafını yapıyor. Türkiye olarak biz içeride ve dışarıda bu işin icraatını yaptık. Yapmaya devam ediyoruz ve edeceğiz. Bu DEAŞ olabilir, PKK olabilir, PYD, YPG olabilir” diye konuştu.

SİZE NE SURİYE’DEN IRAK’TAN?

Erdoğan, Türkiye’nin terörle mücadelede herhangi bir sınır, mesafe tanımadan operasyonlarını sürdüreceğini söylerken, ABD ve Rusya’nın PKK’yı koruyucu, destekleyici tavrının milli güvenliğe tehdit oluştuğunun tespitini yaparak, “Bu bölgede ne Amerika’ya tehdit var ne Rusya’ya tehdit var, tehdit bize, tehdit o ülkenin kendi insanlarına. Peki tehdit bize olduğuna göre başkalarına ne? Eğer bir iyilik yapacaklarsa şu anda biz, Amerika Birleşik Devletleriyle NATO’da beraberiz. Dolayısıyla NATO’da ittifak halinde olduğumuz böyle güçlü bir ülke, herhalde güçlü bir ortağıyla bu bölgede çok daha farklı adımları bizimle atmalı. Asla biz terör örgütünü Amerika’nın yanına veya Amerika’yı terör örgütünün yanına yakıştıramıyoruz. Aynı şeyi Sayın Putin’e söylediğim için burada da söylüyorum, Rusya’ya da yakıştıramıyoruz” dedi.

FETÖ’NÜN BARINAĞI ABD

Trump’tan FETÖ elabaşı ve yancısı teröristlerinin de iadesini isteyeceğinin bilgisini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin terör yuvasına dönüşmemesi gerektiğine vurgu yaparak, şöyle konuştu: “Ben Sayın Trump’la bunları etraflıca tabii ki görüşeceğim. Burada da yine hazırladığımız bazı bilgi, belgeler var. Onları da kendilerine takdim edeceğiz. Fakat Sayın Trump’ın burada iradesini tabii çok önemsiyorum. O işi sonuna kadar kovalayacağız. Bana göre Amerika Birleşik Devletleri, FETÖ’nün adeta bir kuluçka yuvası haline gelmemeli. Biliyorsunuz, kaçanların adeta gittiği, barındığı bir yer konumunda”