Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM 79. Genel Kurulu'nda yoğun diplomasi trafiği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'nin New York kentinde bir dizi ikili görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada Gazze konusunda uluslararası topluma harekete geçme çağrısında bulundu ve bu açıklamaları yabancı basında geniş yankı buldu.

Abone Ol

Erdoğan, New York'taki ilk gününde Türkevi girişinde sevgi gösterileriyle karşılandı. Ardından, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Gine Bissau Cumhurbaşkanı Cissoko Embalo ile görüşmeler yaptı.

Erdoğan, ayrıca birçok dünya lideriyle bir araya gelerek diplomatik ilişkileri güçlendirmeye yönelik yoğun bir program yürüttü. Görüştüğü liderler arasında Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Sabah Khaled Al-Hamad Al-Sabah, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan yer aldı. Ayrıca, Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile de görüşmeler gerçekleştirdi.

Gazze Konusunda Çağrı

Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan’a kendi imzasını taşıyan "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" isimli kitabı hediye etti ve Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Khan’a, Anadolu Ajansı'nın hazırladığı, İsrail'in Gazze'de işlediği suçları belgeleyen "Kanıt" ve "Tanık" isimli kitapları teslim etti.

BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında Gazze’deki duruma dikkat çeken Erdoğan, uluslararası toplumu bu konuda harekete geçmeye davet etti. Konuşmasının ardından NBC News kanalına verdiği röportajda, Gazze’deki katliamlara vurgu yaparak, "1947'den günümüze kadar Filistin topraklarını kaybediyor. Ne kadar Filistinli şehit edildi, ne kadar öldürüldü, bunun perde arkasını incelediğimizde durum çok farklı yerlere ulaşır" ifadelerini kullandı.

Diğer Faaliyetler

Erdoğan, ayrıca Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ve Ensar Vakfı’nın birlikte kurduğu TURKEN Foundation’ı ziyaret etti. ABD'deki temasları sırasında bazı düşünce kuruluşu temsilcileriyle yuvarlak masa toplantıları yaptı ve Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) tarafından düzenlenen akşam yemeği etkinliğine katıldı.

15. Türkiye Yatırım Konferansı çerçevesinde Amerikalı ve Türk iş insanlarıyla bir araya gelen Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) tarafından açılan "Hayatın İçinde Kadın" adlı fotoğraf sergisini gezdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet, ABD'deki temaslarının ardından İstanbul'a döndü.