Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: IKBY’deki referandum kararı siyasi acemiliktir

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan A Haber ve ATV ortak canlı yayınına katılarak gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY), bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kararın bir akıl tutulmasından öte bir şey olduğunu belirterek, “Bu ciddi manada bir siyasi acemiliktir, böyle bir siyaset anlayışı olamaz.” ifadelerini kullandı.

BARZANİ BU KONUDAKİ KARARIMIZI İYİ BİLİYOR

IKBY Başkanı Barzani’nin, Türkiye’nin bağımsızlık referandumuna karşı tutumunu çok iyi bildiğini belirten Erdoğan, Barzani’nin yaptığı açıklamaları yanlış bulduğunu dile getirdi. Barzani’nin, Irak’ın toprak bütünlüğü konusunda Türkiye’nin hassasiyetini bildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Irak’ın toprak bütünlüğü konusundaki hassasiyetimizi bildiği halde, bunun yanında Kerkük özellikli bir bölge, bunu da bildiği halde, kalkıp hala buralarda kendine göre bazı operasyonlar yapma gayretinin içerisine girmesini hiç mi hiç doğru bulmuyorum.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Bizim kanaatimiz belli ama şimdi artık bizim bu konudaki hassasiyetimizin ne denli ileride olduğunu ayın 22’sindeki Milli Güvenlik Kurulu toplantısı ve Bakanlar Kurulu toplantısından sonra kendisi (Barzani) çok daha net, açık görecektir. Bir defa Irak’ın kenarında 350 kilometre sınırı olan biziz. Burada bir diğer tarafta İran, bir diğer tarafta Suriye. Suriye’nin ne durumda olduğu belli. Burada bizim tavrımız nedir? Irak’ın toprak bütünlüğüdür. İran aynı şeyi paylaşıyor. Tüm bunlara rağmen siz burada kendinize göre bağımsız bir devlet ilanına kalkarsanız, kusura bakmayın buna herkes böyle ‘evet’ demez. Burada Türkmenler var, güneyde, öbür tarafta Musul’da Araplar var. Siz bunları yok farz edemezsiniz ve bütün bunlar ortadayken Irak’ın toprak bütünlüğünü tehdit edecek bir adımın atılmasına da öyle kolay kolay herkes ‘evet’ demez. Zaten şu anda kendi içinde bile bu işi halletmesi mümkün değil. Irak’ın merkezi yönetimi de buna ‘hayır’ diyor, Irak’ın parlamentosunun da zaten böyle bir şeye ‘evet’ demesi mümkün değil. MGK ve Hükümetimizin kararından sonra çok açık, net Türkiye de kararını açıklayacaktır, İran zaten bu konuyla ilgili kararını açıklamış durumda.”

“NİHAİ KARARIMIZI BAKANLAR KURULU TOPLANTISINDA VERECEĞİZ”

En zor anlarında oradaki Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin yanında olduklarını dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda bu atılan adımlar bizi ister istemez yeni bir karar sürecine itti. Biz bu ayın 27’sinde Milli Güvenlik Kurulu toplantısı yapacaktık. Şimdi Amerika dönüşü 22’sinde, içinde bu referandum olayını da gündeme aldığımız, ayın 22’sine Milli Güvenlik Kurulu toplantısını çektik ve Milli Güvenlik Kurulu toplantısını ayın 22’sinde saat 15.00’te yapacağız. Milli Güvenlik Kurulu toplantının arkasından Hükümet, Bakanlar Kurulu toplantısını yapacak ve bu konuyla ilgili nihai kararımızı da bizler teklif olarak, hükümet de Bakanlar Kurulu olarak ayın 22’sinde verecek. Demek ki bizim şeylerimizden bir şey anlamamış. ‘Hala bir şey denmiyor, böyle bir şey söylenmedi, farklı teklifler yok.’ Bizim kanaatimiz belli ama şimdi artık bizim bu konudaki hassasiyetimizin ne denli ileride olduğunu ayın 22’sindeki Milli Güvenlik Kurulu toplantısı ve Bakanlar Kurulu toplantısından sonra kendisi çok daha net, açık görecektir.”

“TERÖRİST AĞZIYLA KONUŞUYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun SİHA’larla ilgili açıklamalarına eleştiride bulunarak, “İnlerine gireceğiz, inlerine. Benim şehitlerimin, on binlerce şehidimin hesabını soracağız. Sonuna kadar, üzerine üzerine gideceğiz. Biz Kılıçdaroğlu’nun hatırı için geri vitese takamayız. Öbürü zaten tam terörist ağzıyla konuşuyor. Sen Genel Başkan’san önce, bu adama diyeceksin ‘Sen ne konuşuyorsun? Senin bu ağız, Kandil’dekilerin ağzı’. Zaten bunlar aynı ağzı kullanıyorlar. Biz insansız hava araçlarını elde edebilmek için yıllarca çalıştık.” dedi.

TUĞLUK’UN ANNESİNİN CENAZE TÖRENİNDE YAŞANANLAR

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesinin cenaze töreninde yaşanan olaylara ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, böyle bir şeyi kabullenmenin İslam dininde yer almadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Böyle bir şeyi kabullenmek bizim dinimizde yok. Bunu yapamazsın, buna hakkın yok ama bunlar böyle bir yanlış yaptılar. Adli ve idari süreç de biliyorsunuz başlatılmış vaziyette. Gerek İçişleri gerek Adalet Bakanlığımız da bunun takibini yapıyor.”

“NATO ÜLKELERİ FÜZE KONUSUNDA DESTEK VERMEDİ”

NAT OGenel Sekreteri Stoltenberg’in, Rusya’dan alınan S-400 hava füze sistemi ile ilgili açıklamasını değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Stoltenberg, bu konuda NATO’nun aslında kuralını ortaya koydu. Şimdi; yıllar önce Yunanistan S-300 aldı. Herhangi bir uygulama yaptınız mı? Yapmadınız. Şimdi biz, aynı ülkeden S-400 ile ilgili anlaşma yaptık, rahatsız oldunuz. Peki, siz verdiniz de biz almadık mı? NATO ülkelerinden bize böyle bir destek verildi mi, füze konusunda? Hayır, istedik, vermediler. Şimdi biz başımızın çaresine bakacağız. Bir başka yerden bulduk, oradan alacağız. İstediğim yerde bu anlaşmaları yapar, adımlarını da atarız. Daha bizim bu çeşitlendirmemiz çok daha farklı bir şekilde devam edecek. Buna müdahale yetkileri yok. NATO’nun kendi kuralları içerisinde de yok ve bu yapılan uygulama tamamen Türkiye’nin güçlenmesini engellemeye yönelik bunlar adımlardır.” ifadelerini kullandı.

“BEDELLİ ASKERLİK GÜNDEMİMİZDE YOK”

Bedelli askerlik konusuyla ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, asker kadrosunda açık olduğunu söyledi. Erdoğan, “Vatansever evlatlarımızı askere bekliyoruz. Hele hele üniversite bitirmiş, bedelli askerlik bekliyor. Zaten gelip yapacağın askerlik 6 ay. Bunun da yaklaşık bir 20 günü izin; 5 ay 10 gün. Gel askerliğini yap. Askerlik bir de sana bir çok kazanım sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

“YABANCI SAYISININ ARTIŞI DEZAVANTAJ SAĞLIYOR”

Kulüplerdeki yabancı futbolcu sayısı fazlalığının Milli Takım’a olumsuz yansıdığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milli Takım’a yansımada oyun noktasındaki performansı az olduğu için yerli futbolcularımızın Milli Takım’a gidişte de bir defa o sayıyı, gücü yakalayamıyoruz. ‘Şu anda kulüplerimiz hiç mi yabancı oynatmasın?’ Hayır, oynatsın ama bu kadar fazla değil. Sayı 6’ya, 7’ye çıktığı zaman bu durumda hakikaten neredeyse sahada yerli futbolcu yok. Bunu doğru bulmuyorum. Belli bir sayıda tutulabilir, o da hem tribünlere farklı bir heyecan getirebilir hem de yerli futbolcularımız arasında rekabete vesile olabilir ama işi bitmiş futbolcuları almanın da doğru olduğuna inanmıyorum.” ifadelerini kullandı.

“BİZİM SORUNUMUZ ALMAN YÖNETİMİYLE”

Türkiye – Almanya ilişkilerini değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim Alman halkıyla sorunumuz yok, bizim sorunumuz Alman yönetimiyle” dedi. Almanya’nın FETÖ ile bağlantılı 3 ajanının Türk polisi tarafından gözaltına alındığı için rahatsızlık duyduğunu belirten Erdoğan, “Siz her şeyi yapacaksınız, 4 bin 500 tane PKK’lı teröristi ülkenizde barındıracaksınız, bu sayının daha fazlası var azı yok, besleyeceksiniz, parasal destek vereceksiniz, FETÖ’cüleri, Türkiye’den kaçanları ülkenizde besleyeceksiniz, her türlü imkanları onlara sağlayacaksınız, okullarını, derneklerini vesairelerini onları da, biz size Milli İstihbarat Teşkilatımız vasıtasıyla dosyalar göndereceğiz, hiç duymayacaksınız, ondan sonra iki tane, üç tane Türkiye’de ajanınız Türk polisi tarafından yakalanınca da rahatsız olacaksınız, ‘Bunları bize verin.’ Benim sana onu verebilmem yargının kararına bağlıdır” ifadelerini kullandı.