Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna ve Karadağ ziyareti dönüşü bölgede Türkiye’nin rolünü anlattı: Türkiye Balkanlarda arabulucu olabilir

Abone Ol

Murat Özer

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek ve Karadağ’daki resmi ziyaretlerini tamamlayarak yurda döndü. Erdoğan, ‘TC-TUR’ uçağıyla saat 21.20’de Karadağ'dan İstanbul’a gelirken, dönüş yolunda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diriliş Postası yazarı Murat Özer’in “Bosna Hersek’te BM’nin eski yüksek temsilcisi Valentin İnzko'nun Srebrenitsa Soykırımı'nın inkârını suç sayan kararı ile başlayan gerilime rağmen, hem Sırp lider Milorad Dodik’in hem de Hırvat lider Jelko Komşiç’in Türkiye'nin bölgede huzur ve barışın garantörü olduğu şeklindeki beyanları dikkate alındığında, ülkemizin Bosna’da bundan sonra üstleneceği rol ne olacaktır?” sorusu üzerine açıklamalarda bulundu.

BİRLİKTELİK SAĞLANIRSA GİRERİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan’ın kendi aralarında birlikteliği sağlamaları ve “Biz Türkiye’ye böyle bir görevi vermek istiyoruz, bizim işimize kimse karışmasın, sadece Türkiye burada bizim adımıza bir arabuluculuk yapsın” demeleri halinde Türkiye’nin burada yer alacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bosna Hersek ve Karadağ ziyareti dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladığı haberinin tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konsey üyelerinin buna karar vermesi gerektiğini belirterek, “Kendilerine söyledim zaten. ‘Eğer böyle bir karar verecek olursanız, biz de değerlendirmelerimizi yaparız. Bir yerlerden talimat bekleyerek değil, siz üçlü olarak bu kararı verin. Ondan sonra da sizin aldığınız karar üzerine, bu adımı hayırlısıyla atarız’ dedim” dedi.

SÜRECİ DİKKATLE TAKİP ETMELİYİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan’da güvenlik ve istikrarın sağlanmasında Türkiye'nin yeni kurulacak hükümete nasıl bir desteği olabilir? Türkiye’nin öncülüğünde Afganistan’ın komşuları olan Pakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan'ın da olduğu bir süreç işletilebilir mi?” sorusunu da yanıtladı.  Afganistan’da henüz bir hükümetin kurulmadığını belirten Erdoğan, Taliban’ın açıklamalarının ılımlı olduğunu ancak 20 yıl öncesiyle örtüşüp örtüşmediğine bakmak gerektiğinin altını çizdi.

Erdoğan, “ Burada süreci şu anda bizim hassasiyetle izlememiz lazım. İşte bakın hiç umulmadık anda 200’e yakın insan öldü. Ölenlerin içinde Taliban mensupları da var. Edinilen istihbarata göre tamamıyla DEAŞ Horasan deniliyor. Biz burada süreci dikkatle takip etmeliyiz. Bir defa kesinlikle Taliban’ın devlet olma veya devlet yönetme noktasındaki duruşu nedir, bunu göreceğiz” diyerek yanıtladı.

ÇEVRE ÜLKELER OLUMLU ADIMA ORTAK OLMAK İSTER

Türkiye’nin 20 yıldır Afganistan’a gerek altyapı gerek üstyapı ile ilgili her türlü desteği verdiğinin altını çizen Erdoğan, Afganistan’ın kuzeyinde Taliban’ın çok ciddi hasarlar verdiğini söyledi. Erdoğan, “Ama gel gör ki, mesela Afganistan’ın kuzeyinde Taliban çok ciddi hasarlar verdi. Mesela şu anda kendisi de bir Türk olan Dostum tehdit altında olduğu için Afganistan’dan çıkmak zorunda kaldı. Şimdi bunlar tabi düşündürücü. Yarın başka ne olur ne olmaz bunları bilemeyiz. Aynı şekilde Afganistan’ın komşusu durumunda olan ülkeler, Azerbaycan’dan başlamak suretiyle, burada Türkmenistan, öbür tarafta Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan hep birlikte Taliban’ın atacağı olumlu adımlara belki ortak olmak isterler” diye konuştu.

ÖNCE KAPILARIN AÇILMASI LAZIM

Türkiye’nin Afganistan’ın süratle toparlanmasından yana olduğunun altını çizen Erdoğan, Afgan halkının bu kadar yükü çekemeyeceğinin altını çizdi. Erdoğan, Türkiye’nin Afganistan’ın birliğine, beraberliğine her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirterek, öncelikle Afganistan’da Taliban’ın yaklaşımını görmek gerektiğini dile getirdi.

Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti’nin belli bir birikimi var, belli bir alt yapısı var. Bu birikim ve alt yapıyla yardımcı olmak isteriz. Ama yardımcı olabilmek için de kapıların bir açılması lazım. Onun için de şu anda bizim istihbaratımızın Taliban muhataplarıyla görüşmeleri oluyor. Bunun dışında güneyde bazı ülkelerde bir araya gelmek suretiyle görüşmeler oluyor. Hepsinden öte işte şimdi Doktor Abdullah Abdullah ve Hamid Karzai oralarda bir araya geliyorlar. Onların verdiği sinyaller de bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bosna Hersek ve Karadağ ziyareti dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladığı haberinin tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ.