Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bakanlık sayısı 20’nin altında olacak

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Habertürk TV, Show TV ve Bloomberg HT ortak canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında öne çıkan satı başları:

“MECLİS’TE DE GÜÇLÜ OLMAMIZ LAZIM”

Güçlü hükümet diyorsak, o zaman güçlü hükümeti güçlü Meclisle oluşturacaksınız. Buradaki sayı bu bakımdan çok çok önemli. Halkıma özellikle istirhamda bulunuyorum. Eğer güçlü bir cumhurbaşkanı istiyorsanız, güçlü bir Meclise de ihtiyacımız var. Onun için AK Parti’yi, Cumhur İttifakı’nı da güçlü kılmanız lazım.

“300’ÜN ÜZERİNDE BİR RAKAMIN YAKALANMASI LAZIM”

Artık cumhurbaşkanının kanun yapma yetkisi yok artık sadece karaname çıkarabilir. Kararname ile her şeyi çözemiyorsunuz. Güçlü parlamento aritmatiği içinde yasal düzenlemyi çok daha seri yapalım. 300’ün üzerinde  bir rakamı yakalaması lazım.

KAÇ BAŞKAN YARDIMCISI OLACAK?

Yasal düzenlemede de bu ortaya çıkmıştı. Bu bir olabilir, iki olabilir, daha fazla olabilir. Şu anda hedef burada bir ve ya iki başkan yardımcısı bu işin ilk etabı. Eski yada yeni isimler olabilir bu biraz parlamentonun durumuna bağlı. (Akar ve Fidan kabineye girecek iddiası) Sizden ilk defa duyuyorum. Böyle bir düşünce söz konusu değil. Başkanlık sisteminin uygulandığı yerlerde bu birimler çok önemlidir. Hangi sorumlulukları üstlenerek yerlerini koruyacaklar şuanki çalışmalarda onların içini dolduruyoruz. Yüksek Askeri Şura böyle mi olacak, daha farklı mı? Bakıyoruz bunlara. Bakanlık kesinlikle 20’nin altında olacak. Hükümetin işlevini ağırlaştırıyor. Bunu indirince bir canlanma geldi. Bakan Yardımcıları olacak, ofisler olacak.

HANGİ YETKİLİ SANA BUNU SÖYLEDİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muharrem İnce’nin, FETÖ elebaşının ABD’den usulüne uygun istenmediği iddiasıyla ilgili, “Hadi açıkla, kim söyledi, hangi Amerikalı yetkili söyledi? Amerika’nın Adalet Bakanı mı söyledi? Oradan herhangi bir güvenlik yetkilisi mi söyledi? Kim söyledi? Eğer sen Amerika’daki CHP’nin oradaki ofis başındaki adamı söylediyse, bununla söylüyorsan bunu, hepten iflas ettin. Açıkla. İstihbarata mı açıklayacaksın, Adalet Bakanlığı’na mı açıklayacaksan, açıkla, Türkiye’yi karalama. Biz Adalet Bakanlığı olarak, 85 koliyi Sayın Obama döneminde bunlara gönderdik.” ifadelerini kullandı.

SEMAVİ EYİCE’NİN VEFATI

Cumhurbaşkanı Erdoğan Prof Eyice’nin vefatına ilişkin olarak, “Ben Prof. Dr. Semavi Eyice Hocamıza bu vesileyle Allah’tan rahmet diliyorum. Sanat tarihinde gerçekten ülkemizin nadide, ordinaryüs seviyesinde hocalarımızdan birisiydi. İstanbul hayranı bir insandı. Ben belediye başkanlığımdan bu yana, kendisini iyi tanırım. Tabii 20 gündür de maalesef makineye bağlı durumdaydı ama bugün rahmetli oldu. İnşallah ben de çarşamba günü öğle namazında cenazesi kalkacak, cenaze namazına katılmayı planlıyorum.” dedi.

MHP İLE ORTAK MİTİNG

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP ile ortak miting yapılacak mı sorusuna, “Ben aslında arzu ederim. En azından bir iki final mitingi müşterek yapsak, isabetli olur diye düşünürüm ama tabii bu benim yalnız başıma vereceğim bir karar değil. Bu konuda Sayın Bahçeli’nin de olumlu bir yaklaşımı olursa, müşterek bir iki final mitingini, örneğin İstanbul, Ankara gibi yapma durumumuz olabilir. Arkadaşlar görüşüyorlar. Eğer karşı taraftan da olumlu bir cevap gelirse bu adımı da atarız.” şeklinde cevap verdi.