Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen COP29 İklim Zirvesi, 169 ülkeden 72 bin kişinin katılımıyla önemli bir çevre platformu oluşturdu. Zirvede Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürütülen "Sıfır Atık Projesi" ile dikkatleri üzerine çekti.
Sıfır Atık Türkiye Pavilyonu Büyük İlgi Gördü
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından COP29 Yeşil Bölge'de kurulan Türkiye pavilyonu, "Sıfır Atık" ana temasıyla ziyaretçileri ağırladı.
Pavilyonda, atık yönetiminin önemi ve geri dönüşüm süreçleri dijital gösterimlerle anlatıldı.
Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı, ekranlarda ziyaretçilere sunuldu ve yoğun ilgi gördü.
Beyan metnini okuyan binlerce katılımcı, bireysel olarak imzaladığı beyanla sıfır atık gönüllüsü oldu. İmza atan gönüllülere, isimlerine özel dijital sertifika verildi.
Gençlerden Büyük Destek
Pavilyon, özellikle gençler arasında yoğun ilgi gördü. İyi niyet beyanını imzalayan gençler, çevreye duyarlı bireyler olarak sıfır atık gönüllüsü olma sözü verdiler.
Bir katılımcı genç, "Geleceğimizi korumak bizim elimizde. Bu projeye imza atmak, çevremiz için attığımız önemli bir adım" ifadelerini kullandı.
BM Tarafından Tanınan Proje
Sıfır Atık Projesi, Emine Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 2022’de BM Genel Merkezi’nde imzaladığı bir girişim olarak uluslararası alanda büyük destek topluyor. Bugüne kadar 40’tan fazla devlet başkanı eşinin ve temsilcinin imza attığı beyan, çevre yönetimi konusundaki farkındalığı artırmayı amaçlıyor.
Beyan, Paris Anlaşması ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi hedefleri doğrultusunda, atık yönetiminin önemini ve döngüsel ekonomiye geçişin gerekliliğini vurguluyor.
Türkiye’nin Yeşil Vizyonu Tanıtıldı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının Türkiye pavilyonunda ayrıca Türkiye'nin, iklim değişikliği, Sıfır Atık Projesi ve yenilenebilir enerji başta olmak üzere son dönemde gerçekleştirdiği atılımlar ve projeler de özgün tasarım ve 3 boyutlu dijital görsellerin yer aldığı stantlarda katılımcıların dikkatini çekti.
Stantlarda, Türkiye'ye özgü endemik bitkiler ile nesli tükenmekte olan hayvanların dijital gösterimlerinin yapıldığı bir hologram alanı da yer aldı.
Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan Ata Tohumu Projesi kapsamında yapılan çalışmalar ile Türkiye'nin tarımsal bilgi tarihini temsil eden ata tohumlarının tanıtıldığı stantta da geri dönüştürülmüş kumaş, kağıt ve organik malzemelerden üretilen ürünlerin yer aldığı "Atıktan Sanata" adlı sergi, katılımcılarla buluşturuldu.
Türkiye'nin Mesajı: Daha Yeşil Bir Dünya
Ziyaretçilere, sürdürülebilir ve dengeli bir gelecek için biyoçeşitliliği koruma ve ortak çevre mirasını yaşatma çağrısı yapıldı. Türkiye’nin çevre projeleri, dijital "Yeşil Türkiye Sergisi" ile görsel bir şölenle sunuldu.
COP29’da Türkiye, çevre dostu yaklaşımı ve vizyon projeleriyle uluslararası alanda farkındalık yaratmayı sürdürdü.